Annons

Annons

Vildsvampspasta

Allra bäst är den här rätten på hösten med nyplockade kantareller, trattkantareller och karljohanssvamp, men receptet fungerar även utmärkt med fryst eller konserverad svamp.

Från boken Hjälp! Veganer på middag

Recept och foto: Linda Andersson Hafner ur boken Hjälp! veganer på middag. 

Vildsvampspasta

GL
4—6 personer
Tid: 45—70 minuter (beroende på om du använder färsk svamp eller inte)

300—400 g blandad färsk skogssvamp (t ex kantareller, trattkantareller och karljohanssvamp)
4—6 portioner valfri pasta G
2—3 schalottenlökar
en knippa färsk timjan
en knippa färsk basilika
1 tärning svampbuljong GL
3—4 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 dl veganskt torrt vitt vin
3 dl växtbaserad grädde
1 tsk kinesisk soja
salt från kvarn
svartpeppar från kvarn

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Putsa och förbered svampen. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen.Skala och hacka schalottenlöken. Hacka basilika och färsk timjan. Koka upp 1,5 dl vatten till buljongen, lägg i tärningen och rör om tills buljongen lösts upp.
2. Fräs pressad vitlök och schalottenlök i 3 msk olja i en het panna tills de är genomskinliga. Tillsätt svampen och låt fräsa cirka 5 minuter under omrörning. Tillsätt största delen av de färska örterna (spara lite till garneringen), häll på vinet och låt vätskan reducera cirka 3 minuter.
3. Tillsätt buljongen och låt puttra i ytterligare ett par minuter. Tillsätt grädde och soja och låt puttra ett par minuter till. Smaka sedan av med salt och peppar från kvarn. Blanda i pastan medan plattan fortfarande är på. Blanda ordentligt och strö över färska örter precis innan servering.

Laga förrätt och efterrätt till vår veganska menyn:

Avokadotorn

Brownie med pekan- och valnötscrunch

 

(4)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar