Annons

Annons

Varför du ska grilla med gasol – och hur du lyckas

Erfarna grillmästare rynkar ofta på näsan åt gasol- och elgrillar och menar att det inte går att jämföra resultatet mellan en kolgrillad köttbit och en gasolgrillad. Men faktum är att du kan få en lika bra grillad köttbit med gasolgrill, bara du vet hur.

Många kolgrillskramare rynkar ofta på näsan åt gasol- och elgrillar och har en bestämd uppfattning om att gasolgrillen knappt är värd att kallas grill. Kanske är det för att kolgrillen kan komma upp i högre temperaturer.

Annons

Men det är sällan ett kött mår bra av att grillas på så hög temperatur vilket gör att det finns flera fördelar som pekar på att gasolgrillen är ett lika bra alternativ som kolgrillen. Allt fler har insett detta och i dag är det inte bara balkonggrillare och lägenhetsinnehavare som köper en gasolgrill.

Gilla Matmagasinet på Facebook

Det går att få till en god köttbit även med gasolgrill. Foto: IBL/Shutterstock

Att grilla med gasolgrill gör att du sparar tid. En gasolgrill är redo att använda efter 5-7 minuter jämfört med en kolgrill som tar cirka 30 minuter på sig för att kolen ska bli bra. En annan fördel är att du enkelt kan se och styra temperaturen på grillen genom termometern på locket. Lägg till att du kan stänga av grillen direkt och slipper rengöra den lika grundligt. Det är helt enkelt en grill som många trivs med.

4 steg till att lyckas med köttet när du grillar med gasol:

1. Tänd grillen och låt den hettas upp 5–7 minuter eller tills önskvärd temperatur har nåtts.
2. Lägg köttbiten på gallret och stäng locket. Titta till den då och då. När det kommer upp vätska på köttbitens ovansida ska du vända på den och låta den andra sidan ligga lika många minuter nedåt. Vänd inte på köttet flera gånger!
3. När den tiden har passerat stänger du av grillen och låter köttet vila på gallret i 10-20 minuter.
4. Efter 10–20 minuter sätter du på grillen på låg värme och värmer upp köttet igen, 2-3 minuter per sida. Därefter är köttet klart!

Artikeln har tidigare publicerats på cafe.se

Läs mer

Såpa – universalmedlet till så mycket mer än ditt golv!

Expertens 9 tips för att sätta guldkant på buffén

5 sätt att vika servetter som gör din dukning vackrare

 

(8)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar