Annons

Annons

Tv-aktuella Karoline Jönsson: 80 procent vego bättre än inget alls

Hyllade matbloggerskan Karoline Jönsson tar klivet in i tv-rummet med Sveriges första helvegetariska matlagningsprogram Vegorätt. Hon utlovar många goda tips för både miljön och hälsan.

Vegorntt_Karoline-Jonsson_

Foto: Svt. Intervju: Katarina Danielsson

Matminne från när du var liten?
– Mina föräldrar har alltid bakat väldigt mycket, så doft och smak från nygräddade bröd, småkakor och kanelbullar minns jag med värme.

Hur är din trädgård uppbyggd?
– Jag har en liten trädgård kring huset på Österlen uppdelad i mindre rum med fruktträd, buxbomsgångar med örtagård, bärbuskar, ett lusthus och små blomsterhav. Sedan har jag delat av en bit från hästhagen där jag anlagt ett trädgårdsland och växthus och dessutom planterat mullbär, mandel, valnöt, kvitten, goji och äpple.

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

Du utnyttjar även skogen för matlagning. Några inspirationstips?
– Hoppa i stövlarna och dra åt skogen bara! Ingen krydda smakar bättre än frisk luft, motion och jordnära råvaror du själv införskaffat.

Grönt är skönt – men är det inte knepigt att leva hundra procent vego?
– Hemma är det inga problem, men jag upplever att det fortfarande kan vara svårt att hitta bra vegetariska alternativ när jag äter ute eller reser. Jag tycker det är upp till var och en att göra så mycket som man själv tycker är rimligt. Det är ju väldigt mycket bättre att äta vego till 80 procent än att inte ändra något alls. Varje insats är viktig!

Vad har du för matlagningsfilosofi?
– Jordnära, sund och rolig mat som är snäll mot djuren, naturen och människan. Gärna råvaror som växt och skördats i min närhet och självklart i säsong.

Alltid i kryddlandet?
– Timjan, salvia, oregano, citronmeliss och många sorters mynta. Om somrarna sätter jag även ut krukor med citronverbena – min absoluta örtfavorit.

Har du några ”guilty pleasures”?
– Lättsaltade potatischips! Jag har även cravings efter inlagda rödbetor och färsk koriander.

Hur jobbar du för att inte få för mycket svinn i köket?
– Jag storhandlar sällan utan köper generellt lite mindre mängder men med högre kvalitet. Då blir kanske kostnaden för råvarorna desamma men jag slipper slänga något.

Vad är största vinsten  med att välja bort kött?
– Att äta växtbaserat av det som jorden ger och det jag själv kan odla fram har gett mig en större respekt för livet och allt levande, och även gett mig en känsla av tillhörighet. Självklart vill jag inte spilla djurliv när jag klarar mig utmärkt på det som växtriket har att erbjuda, det blir matlagning och njutning med gott samvete.

Vintertid är ”trötter-tid” – kan du tipsa om någon vitaminboost?
– Gör juice på rotsaker som morötter och rödbetor, kanske lite grönkål och mycket färsk ingefära, citron och gärna lite färsk gurkmeja. Späd med vatten efter smak och säg adjö till förkylningarna.

Första avsnittet av Vegorätt sänds 19 januari i SVT 2 kl. 20.30.

Bor på  Österlen

Namn Karoline Jönsson.
Ålder 27 år.
Bor Österlen, Skåne.
Gör Prisad matbloggare, bloggar i dag på karoline.femina.se. Har gett ut kokboken Det gröna skafferiet (Bonnier fakta).
Aktuell Som program-ledare för Vegorätt i SVT tillsammans med Elenore Bendel-Zahn.

 

Mer läsning:

Tv-profilen och kocken Peter Norman: Därför älskar jag potatis

Maximillian Lundin: Därför blev jag vegan

Hela Sverige bakar-Linus: Ingen har velat veta hur det gick

 

(69)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar