Annons

Annons

Tre fina sillar till midsommarbuffén

En inläggning med massor av färska örter där du kan välja vilken krydda som ska sätta karaktär på sillen. En lättlagad matjes där brynt smör tar sillen till en ny smaknivå. Dessutom en krämig sill med extra sting. Perfekt till snapsen!

Foto: Olof Abrahamsson

Örtagårdssill

L

8–10 portioner
Tid: 20 minuter + 1 dygn i kyl

2 burkar inläggningssill à 420 g
1–3 rödlökar
2–3 msk hackade blandade örtkryddor, t ex oregano, timjan,persilja, dill, gräslök

Annons

Lag
1 dl ättiksprit, 12 %
21/2 dl strösocker
3 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk krossade vitpepparkorn
2 tsk krossade kryddpepparkorn
5–8 kryddnejlikor

Gör så här
1. Skölj sillen, låt rinna av och skär i mindre bitar.
2. Skala och skär en av lökarna i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull med övriga ingredienser till ättikslagen. Koka upp den och låt svalna.
3. Skiva resten av löken och hacka örtkryddorna grovt. Varva lök, sill och örtkryddor i en glasburk. Häll på lagen och låt dra i kylskåp cirka 1 dygn.
4. Servering: Garnera med mera örtkryddor och nyskuren lök.

Gilla Matmagasinet på Facebook

 

Foto: Olof Abrahamsson

Matjessill med brynt smör

L

8–10 portioner
Tid: 15 minuter

400 g matjessillfiléer
5 hårdkokta ägg
2 hackade rödlökar
ca 1 dl hackad gräslök
75 g smör L

Garnering
ev gräslöksblommor

Gör så här
1. Låt sillfiléerna rinna av och skär dem i jämnstora bitar. Hacka äggen.
2. Lägg sill, lök, gräslök och ägg i
rader på ett fat.
3. Bryn smöret i en kastrull tills det är nötbrunt och doftar gott.
4. Häll det varma smöret över fatet precis före servering. Garnera gärna med några gräslöksblommor.

 

Pepparrotssill

L

8–10 portioner
Tid: 10 minuter + 12 timmar i kylskåp

2 förp 5-minuterssill, 420 g t ex Abba
125 g naturell färskost L
2 dl lätt-crème fraiche L
1 burk riven pepparrot, 45 g
2–3 krm strösocker
2 msk hackad dill
salt och nymald svartpeppar
2–3 msk vispgrädde L

Garnering
klyftade rädisor
finplockad dill
ev lite finriven pepparrot

Gör så här
1. Låt sillen rinna av. Skär den i bitar.
2. Blanda alla övriga ingredienser utom grädden till en tjock kräm. Smaka av med salt och peppar.Blanda ner sillen och låt stå i kylen till nästa dag och mogna.
3. Servering: Rör ner grädden ovispad. Lägg upp sillen på fat och garnera med rädisor, dill och eventuellt lite finriven pepparrot.

Mer midsommarmat

Plankgrillad lax till midsommar

Pavlovatårta med jordgubbar och apelsin

Välkomstmatjes

 

 

 

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar