Annons

Annons

Krämig trattkantarellsoppa med ädelost

Det här är en förrättssoppa som inte går av för hackor! Soppan går lika bra att göra på torkade som på färska trattkantareller och får fyllig smak av både sherry och ädelost.

Av: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

Trattkantarellsoppa med ädelost

G L
4 portioner
Tid: 20 minuter

1–2 bananschalottenlökar
smör till stekning L
1 liter färska trattkantareller, 250 g förvällda eller 30 g torkade och blötlagda
7 dl vatten
1 hönsbuljongtärning G L
½ + ca ½ dl torr sherry
1 dl vispgrädde L
salt och svartpeppar
100 g ädelost L
½ dl gräslök, skuren i bitar

Annons

Gör så här
1. Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull. Spara några fina små svampar till garnering och låt resten fräsa med löken.
2. Tillsätt vatten, buljongtärning och ½ dl sherry till svampen när svampvätskan kokat in. Låt småkoka 10–15 minuter. Stek den sparade svampen i smör.
3. Tillsätt grädden till soppan och låt koka ytterligare några minuter. Mixa sedan soppan slät. Smaka av med lite mer sherry, salt och nymald peppar.
4. Servering: Hetta upp soppan och häll upp i skålar. Fördela osten och de sparade stekta svamparna
i skålarna och strö till sist över gräslöksbitar.

Laga hela Mauds höstmeny:

Baconlindad torsk med spenat

Citronkokta päron med kolasås

 

Läs också

(32)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar