Annons

Annons

Tove Nilsson: ”Ägg är ett riktigt superlivsmedel!”

Svenskarna har hög äggkonsumtion och äter i genomsnitt mer än ett halvt ägg om dagen enligt Svenska ägg. En av Sveriges stora äggentusiaster är matkreatören Tove Nilsson som har ett betydligt högre dagsintag än genomsnittet.

Tove_aggbok

Ägget kan ätas till såväl frukost, lunch och middag som till dessert eller snacks. Mångsidigheten och variationsmöjligheterna med råvaran är två av anledningarna till att Tove Nilsson, matkreatör, kock och kokboksförfattare, ger ägget så mycket kärlek.

Annons

– Jag kan äta ägg till alla måltider och ändå inte äta samma maträtt. Det är ett superlivsmedel verkligen, med långbarhet och fullproppat med bra näringsämnen, säger Tove och håller upp ett ägg från Bokmässans köksscen.

Tove gav under hösten 2014 ut boken ”Ägg. Recept och teknik” där hon samlat alla receptfavoriter tillagade med ägget i fokus. En av de frågor hon oftast fått under åren angående ägg och dess tillagning är hur man pocherar ett ägg, alltså ett ägg som kokas utan skal, med fast och len äggvita med krämig gula inuti.

– Det känns så exklusivt att folk knappt vågar göra det, men det är enkelt!

Toves bästa tips för att lyckas med ett pocherat ägg är använda färska ägg, eftersom de är fasta och håller ihop mycket bättre. Sedan låter man ägget sjuda i lika delar vatten och ättika 3-5 minuter och serverar det på en macka, till sallad eller på en köttbit.

I boken finns massor av tips och goda recept, och en av Toves personliga äggfavoriter är äggröran.

– En riktigt god och krämig äggröra, den kan man variera i oändlighet med allt från örter och ost till nötter och frön. Mmm…

Några av redaktionens äggfavoriter:

Lyxiga löjromsägg

Spenatomelett med kallrökt lax

Spansk tortilla

Ägg- och tonfisksallad

Snöägg med passionsfruktszabaione

Få mer ägginfo här!

 

(7)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar