Annons

Annons

Mer smak på de torkade kryddorna – med elstötar

Tycker du, precis som många andra, att det är trist att använda torkade kryddor som basilika, koriander och dill med mycket mindre smak och lukt än den färska varianten? Nu har forskarna hittat en lösning.

Basilika

Det dyrt att hela tiden köpa färska kryddor. Men nu har livsmedelsforskare på Lunds universitet upptäckt ett nytt sätt att bevara örter på så att de nästan smakar och luktar som den färska varianten. Det med hjälp av elstötar.

Annons

Porerna i kryddornas blad, som kallas stomata, stänger sig automatiskt vid vanlig torkning. Om man istället torkar dem med så kallad PEF- teknik (pulsed electric field-teknik) så skadas porerna och förblir öppna. Följden blir att torktiden halveras. Dessutom leder det till att flera av växternas smakbärande celler förblir intakta, även efter torkning.

Upptäckten gjordes av en slump. Tekniken är väldigt billig och energisparande med halverad torktid. Och dessutom, det kanske allra viktigaste, så smakar, luktar och ser kryddan bättre ut.

Fredrik Westman, VD på företaget Opti Freeze i Lund är i full gång med att färdigställa utrustning och knyta producenter till projektet för att kunna få ut de fräscha kryddorna i butik.

– Det ska vara fullt möjligt att kunna köpa dessa kryddor i butik om ett år, säger han.

Snart kan du alltså med köpa torkade kryddor som både smakar och luktar väldigt gott. Vilken lycka!

Se biologen Allan Rasmusson förklara om den nya torkmetoden i Nyhetsmorgon:

 

Gå loss på örter:

Fisk under örtigt mandeltäcke

Ostsufflé med örter

Örtflört – god mat med härliga örter

 

(3)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar