Annons

Annons

Tareq Taylors jul i Matmagasinet

Tareq Taylor som kammade hem förstaplatsen i Kockarnas kamp, 
lagar tapas med julens alla smaker tillsammans med 
dottern Ellen i senaste numret av Matmagasinet. Här delar han med sig av sina tankar om jul och matfix kring juletider. De underbara tapasrecepten hittar du i Matmagasinets julspecial nummer 11 som finns i butik!

Tareq Taylor och dottern Ellen bjuder på juliga smårätter. Foto: Pontus Ferneman

Hur firas julen hos familjen Taylor?

– Två gånger. Först på julafton, traditionellt med sill och det vanliga. Sedan firar vi hela släkten den 26 på engelskt vis med kalkon och Christmas pudding. Ibland kastar vi in falafel, sill eller något annat också, men kalkonen och puddingen måste alltid vara med.

Annons

Vad tycker du om julen?
– Jag tycker att det är barnens högtid. Min dotter Ellen som är 14 tycker fortfarande att det är årets högtid.

Hur skulle du beskriva Ellens intresse för mat?
– Det är lite grann jag som har bidragit till det. Hon har en hälsosam inställning till mat och är riktigt bra på att jobba i köket.

Är maten något som förenar er skulle du säga?
– Ja, det är det verkligen. Det har alltid varit det, det är kul.

Vad är tanken bakom att servera  julmat i tapasform?
– Det är att man ska kunna bjuda på något enkelt i början, något att mingla till. Ofta så är tillfället innan man sätter sig till bords den trevligaste stunden. Kan man dra ut på det minglet så blir det väldigt trevligt.

Många kopplar julens firande till barndomen, hur var dina barndomens jular?
– De var fantastiska, årets höjdpunkt. Vi firade en gång med mamma och den 25 var det alltid julfirande med mormor och morfar.

Julens krav och press då? Har du något tips på hur man gör det enkelt för sig när det kommer till maten?
– Man kan göra det enklare genom att blanda in hela familjen. Fördela arbetet! Jag tror att det största misstaget man gör är att lägga hela arbetsbördan på en person. Eller knytkalas om man är många som firar.

Hur förnyar man julbordet?
– Jag tror att vi tycker om att äta samma mat, vi vill ha tradition. Men man kan bryta loss saker och ting i julbordet och servera annorlunda. Som vi har gjort här med jultapas. Sedan är det alltid bra att väva in något fräscht som bryter av smakmässigt mot allt det feta. Jag tycker om att använda äpple. En äppelsallad!

Hur blir julen på din restaurang Kockeriet?
– Vi kommer absolut ha julinspirerad mat men det blir inte någon traditionell jultallrik i den meningen, eller julbord. Vi vill också kunna gå hem och njuta av julmaten sedan utan att tröttna.

Text: Kassia Cutrim

Härliga recept att inspireras av

Asieninspirerad nudelsallad med fräschör

Fredagsmiddag med biff och bea

Sydamerikanska piroger

 

 

 

 

(0)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar