Annons

Annons

Supergoda tunnbröd – och du behöver ingen ugn!

Ett underbart gott, mjukt och lite segt tunnbröd på det värmländska rostade havremjölet skrädmjöl. Får du inte tag i det kan du baka det på finmixade havregryn. Det är också det perfekta brödet att baka när du har mjölk eller fil som är på väg att blir för gammal. Vispa ihop en deg – nu!

Recept och foto: Helena Janson

Recept och foto: Helena Janson

Mjuka havretunnbröd

G L

12–14 bröd

Tips innan du börjar: Om du har svårt att få tag i skräd- eller havremjöl och har en kraftfull kannmixer kan du göra ditt eget havremjöl: Mixa havregryn på högsta effekt någon minut till ett fint mjöl.

Annons

12 g jäst
4 dl vätska, t ex mjölk, filmjölk, vassle eller plantbaserad mjölk L
1/2-1 msk hela brödkryddor, t ex kummin, anis och fänkål
160 g skrädmjöl eller vanligt, orostat havremjöl (minska mängden till ca 150 g om du bakar på plantbaserad mjölk) G
½ tsk salt
2 msk fiberhusk

Gilla Matmagasinet på Facebook

Baka också: Helenas havrebaguetter

Gör så här
1. Lös upp jästen i vätskan i en bunke.
2. Mortla brödbryddorna och tillsätt till degvätskan.
3. Blanda övriga ingredienser och tillsätt under vispning till degvätskan. Vispa bort alla eventuella mjölklumpar så att det blir en jämn smet. Att det är just en smet och inte en deg är helt i sin ordning! Låt nu smeten svälla minst 1 timme i rumstemperatur. Du kan också låta den stå i kylen över natten.
4. Dela upp degen i 12–14 bitar och forma till bollar. Kavla ut dem på ordentligt mjölat underlag till tunna runda kakor. Vänd dem några gånger under kavlingen och var lätt på handen! Använd en degskrapa för att lättare vända bröden.
5. Grädda kakorna allteftersom i stekpanna, gärna gjutjärn, på ganska hög värme. Efter 30 sek–1 minut på varje sida har kakorna fått fint gräddad yta. Lägg dem på varandra i en handduk direkt när de är klara.

Tips: Degen kan stå flera dagar i kylskåp. Baka ut några bitar i taget så har du färska tunnbröd just när du behöver det!

Fler goda bröd:

Kalljästa dinkelbullar

Hasselnötsbullar till helgfrukosten

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar