Annons

Annons

Mandelpaj med citronkräm och bär

En spröd mandelbotten fylld med frisk citronkräm och sommarbär är oemotståndligt gott. Dessutom så lätt att variera med olika sorters bär.

Foto: Pepe Nilsson

Foto: Pepe Nilsson

Mandelpaj med citronkräm

L
1 paj, ca 12 bitar
Tid: 20 minuter + 50 minuter i kyl och ugn

Har du inga hallon går det lika bra med jordgubbar eller blåbär.

Pajdeg
1 dl sötmandel
½ dl strösocker
2½ dl vetemjöl
100 g smör L
1 ägg

Annons

Citronkräm
4 äggulor
¾ dl strösocker
rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
3 dl vispgrädde L

Garnering
300–400 g hallon
Gör så här 
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Pajdeg: Kör mandel och socker tillsammans i matberedare tills mandeln är finmald, eller mal mandeln i mandelkvarn och blanda med sockret. Tillsätt vetemjöl och kallt smör i bitar. Kör tills smöret är finfördelat. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg.
4. Smörj en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Tryck ut degen i formen. Ställ den kallt minst 30 minuter.
5. Citronkräm: Blanda äggulor, socker, citronskal och -saft i en kastrull. Sjud försiktigt under ständig vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Låt kallna i vattenbad.
6. Grädda pajskalet mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt kallna.
7. Vispa grädden och blanda den med citronkrämen. Häll krämen över det kalla pajskalet strax före serveringen och garnera med färska bär.

Gilla Matmagasinet på Facebook

 

(37)

Julkalender 2017



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar