Annons

Annons

Skrei med bönor, bacon och fänkål

Har du inte provat att tillaga skrei ännu? Då är det dags för den här goda rätten med massor av smak i en och samma panna.

skrei

Recept och foto: Norges sjömatråd

Skrei med bönor, bacon och fänkål

G L

4 portioner
tid: 45 minuter

600 g norsk skrei, ryggfilé
140 g bacon
1 st fänkål
2 st schalottenlök
olivolja
2 klyfta vitlök
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 paket haricots verts, ca 200 g
1 burk stora vita bönor, ca 400 g
2 dl crème fraiche
1 st äggula
1 knippe persilja
salt och peppar

Prova också: Fiskpaket med örtsmör

Gör så här
1. Sätt ugnen på 100°. Stycka skreiryggen i jämna portionsbitar med skinn på. Salta och peppra.
2. Bryn skreibitarna i stekpanna så att de får en ordentligt fin stekyta. Lägg över på en plåt och sätt in dem i ugnen på 100°C i cirka 10 minuter. Du kan också använda digitaltermometer i tjockaste biten – fisken är klar när innertemperaturen är 45-55°C.
3. Strimla baconet och stek det knaprigt. Häll av fettet och ställ åt sidan.
4. Skär fänkål i centimetertjocka klyftor (spara en bit till garnering) samt schalottenlök i tjocka skivor. Stek alltsammans på medelhög värme i panna med lite olivolja. Fänkålen och schalottenlöken ska svettas, inte brynas.
5. Pressa vitlöken i pannan och slå över vinet. Låt koka några minuter tills fänkålen börjar mjukna lite. Tillsätt haricots verts samt bönorna. Koka upp igen.
6. Blanda crème fraiche och äggula i en skål. Rör i det och låt det sjuda upp – det får inte koka! Smaka av med salt och peppar.
7. Lägg i den ugnsbakade skreien i pannan. Strö över det knapriga baconet samt hackad persilja och rå hyvlad fänkål. Servera genast.

Annons

 

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar