Annons

Annons

Festlig semmelkrans

Läckraste fikat i semmeltider! Tål du inte pistaschmandel går det bra att ersätta den med andra sorters mandlar eller nötter.

Av: Irene Ingelmark Bild: Anette Nilsson

Recept: Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson

Semmelkrans

L
2 kransar à 10 bullar

75 g smör L
¾ dl vit sirap
2½ dl mjölk L
25 g jäst för söta degar
1 ägg (spara hälften till pensling)
½ tsk nystött kardemumma
1 krm salt
ca 7½ dl vetemjöl

Pensling och garnering
½ ägg (den sparade halvan)
½ dl hackad pistaschmandel
florsocker

Annons

Fyllning till 1 krans
1½ dl pistaschmandlar
1 bittermandel
3 msk florsocker
½ tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde L

Gör så här
1. Rör smör och sirap ljust och poröst.
2. Värm mjölken fingervarm och häll över jästen som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt ett par matskedar av smörblandningen.
3. Vispa upp ägget lätt och blanda ner hälften i degspadet. Spara resterande till pensling av bullarna. Tillsätt kardemumma och salt.
4. Blanda ner 6 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men lös deg. Täck degen med en bakduk och låt vila i bunken cirka 30 minuter.
5. Tillsätt resten av smörblandningen och resten av vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg.
6. Stjälp upp degen på mjölad bänk och dela den i två jämnstora degbitar. Forma varje degbit till en längd och skär den i 10 jämnstora bitar. Forma degbitarna till runda bullar och lägg
dem till en krans, på plåt med bakplåtspapper, med cirka 1 cm mellan.
7. Ställ bullarna att jäsa samman, vilket tar cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
8. Pensla kransarna med lätt uppvispat ägg och strö över hackad pistaschmandel.
9. Grädda kransarna mitt i ugnen 7–8 minuter tills de fått fin färg. Låt kallna på galler under bakduk.
10. Mal pistaschmandeln och bittermandeln och blanda samman med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt
1 dl av vispgrädden och rör samman till en smidig massa.
11. Vispa den sparade grädden. Skär av ett lock på bullarna och bred mandelsmeten på underdelarna. Spritsa eller klicka på vispgrädden. Lägg på locken och strö över florsocker.

 

Fler semlor

Naggande goda minisemlor

Matskolan: Lär dig baka semlor

Semlorna vi minns från 2015

 

(78)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar