Annons

Annons

Matskolan: Saltimbocca – en italiensk klassiker

Fina råvaror gör saltimbocca till en elegant festrätt. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga. En enkel sallad passar bra till den smakrika saltimboccan – och gärna ett gott glas vin!

Foto: All over press

Recept på saltimbocca

4 portioner
Tid: 40 minuter

700 g kalvinnanlår eller fransyska att skära i 8 skivor
salt och nymald svartpeppar
8 skivor parmaskinka
16 färska salviablad
16 tandpetare
1 dl vetemjöl
olivolja och smör till stekning L
1½ dl vitt vin
ev lite vatten eller kalvbuljong
2 msk kallt smör L

Annons

Tillbehör
kokt färskpotatis eller ett gott bröd L
bön- och tomatsallad, se recept

Gilla Matmagasinet på Facebook


1.Skär kalvköttet i 8 skivor, 1–1½ cm tjocka.

 

2.Skär eller klipp upp en fryspåse i sidan. Lägg på en köttskiva i taget och vik över plasten.

 

3.Banka ut köttskivan med något tungt och plant, till exempel en tyngre kastrull, tills köttet har samma storlek som en skiva parmaskinka.

 

4.Salta och peppra köttet. Lägg en skiva parmaskinka ovanpå varje köttskiva. Fäst skinkskivorna och 2 salviablad med tandpetare i varje köttskiva.

 

5.Häll upp mjöl på en tallrik. Vänd fyra av köttskivorna i mjölet – vänta med de resterande fyra tills precis innan de ska stekas. Skaka av överflödigt mjöl så att det endast blir ett tunt lager kvar. Hetta upp olja och smör i en stor stekpanna. Lägg köttet i pannan med salviasidan ner och bryn till fin färg. Vänd sedan och bryn den andra sidan.

 

6.Häll hälften av vinet i pannan och koka upp. Lägg över köttet och skyn på ett fat. Skölj ur pannan och stek sedan resten av köttet på samma sätt. Häll i resten av vinet och späd eventuellt ytterligare med lite vatten eller buljong. Vispa i smöret. Lägg i resten av köttet i pannan. Låt sjuda några minuter, men inte längre, då köttet lätt blir segt och genomstekt. Det ska ha en rosa kärna. Servera med nykokt färskpotatis eller bröd och bönsallad.

Bön- och tomatsallad

4 portioner
Tid: 15 minuter

400 g gröna bönor, haricots verts
250 g cocktailtomater
2 schalottenlökar
1 knippe mejram eller persilja
2 msk pressad citronsaft
2 msk olivolja
salt och nymald peppar

Gör så här
1.Ansa bönorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de har lite tuggmotstånd kvar. Kyl dem i kallt vatten och låt dem rinna av i ett durkslag.

2.Halvera dem och tomaterna. Finhacka löken.

3.Plocka bladen från mejramkvistarna eller persiljan. Vispa ihop citronsaft och olivolja. Blanda ihop grönsakerna och häll dressingen över. Smaka av med salt och peppar.

Fler goda klassiker från Italien:

Matskolan: Så lagar du en riktigt god risotto

Pollo tonnato med krispig broccolisallad

Osso buco med rotfrukter och selleri

 

(25)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar