Annons

Annons

Så räddar du trötta och halvvissna örter

En halvvissen korianderkruka, slokande timjan och ledsen basilika. Vi har alla haft dem i köket, men släng dem inte! Vi listar sex goda saker du kan göra av dem.

Det slängs årligen 717 000 ton mat i Sverige. Detta trots att vår medvetenhet kring matsvinnet är större än någonsin. För att det ska ske någon förändring måste allt fler anamma tänket kring ”no waste” och börja ta vara på överblivna råvaror. Kryddor är en av dem.

Annons

Med hjälp av ört- och potatisföretaget Svegro tipsar vi här om sex goda sätt att ta vara på hängig basilika och andra örter i stället för att slänga dem direkt i soptunnan:

1. Gör en pesto! Såväl blad som stjälkar kan mixas med lite olja, din favoritost, vitlök och lite nötter eller mandel.

2. Imponera med en egen örtolja – en perfekt gå-bort-present: Räkna ca 1 kruka örter (du kan blanda) till 1 dl neutral olja (gärna oliv-), mixa på hög hastighet och smaka av med lite salt och citronsaft.

3. Frys in vackra iskuber med överblivna blad och lägg i drinken eller vattenglaset.

4. En mix av brödsmulor – kanske från gårdagens bröd? örter, olja och parmesan ger smarrig topping till pastan.

5. Gör ett örtsmör, slå in i plastfolie eller smörpapper(!) och frys in. Låt smöret ligga 15 minuter i kyl före användning.

6. Gör eget lyxigt örtsalt: hackade örtrester, både blad och stjälkar, och blanda med flingsalt på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen på 80–100° tills örterna torkat. Om du vill kan du mixa saltet hastigt i mixer eller matberedare för ett finare salt. Här är ett annat enkelt recept på örtsalt.

Artikeln har bearbetats och publicerades först på ELLE mat & vin

 

Fler härliga recept med örter:

Örtflört – sex nya recept med örter

Marinera kvällens grönsaker i örter

Bakad ricotta med örter

 

(0)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar