Annons

Så gör du egna semitorkade tomater

Halvtorkade tomater blir söta och väldigt goda. Det är en fördel om du har varmluftsugn, då går det snabbare.

Semitorkade tomater

Recept: Maud Onnermark Foto All over press

Semitorkade tomater

G L

Tid: 10 minuter + 3–5 timmar i ugnen

1 kg cocktailtomater
½ msk flingsalt
1 tsk strösocker
ev vitlök, hackad timjan och druvkärnolja

Gör så här
1. Sätt ugnen på 90°, gärna med varmluft. Halvera tomaterna och lägg dem med skalsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt och socker.
2. Torka tomaterna mitt i ugnen, 3–4 timmar med varmluft eller 4–5 timmar i vanlig ugn, tills de ser hopskrumpna ut. Öppna gärna luckan helt några gånger under torktiden så släpper du ut en del fuktighet. Passa noga mot slutet av torkningen och ta ut tomater som verkar nästan färdiga. Om de får torka för länge i ugnen finns det risk att sockret i tomaterna bränns och då blir de mörka och hårda.
3. Låt tomaterna svalna. Om du inte ska använda dem samma dag kan du hälla på druvkärnolja och lägga i några vitlöksklyftor och hackad timjan i burken. I kyl håller de cirka 1 vecka.

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

Tips!
Tomaterna blir bäst om de torkas långsamt, men har du bråttom kan du dra upp värmen till 110° och torka dem kortare tid.

Fler goda recept med tomater

Saftiga smördegsflan med tomater

Hemgjord ketchup

Film: Så skållar du tomater enkelt

 

(32)Fler recept härGL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar