Annons

Annons

Så blir dina ugnsplåtar som nya igen

Ugnsplåtar är hårt utsatta när det gäller smuts och fläckar som kan kännas mer eller mindre hopplösa att bli av med. Men det finns smarta trick att ta till!

 

rengöra ugnsplåtar

Lär dig rengöra ugnsplåtar helt utan kemikalier. Här är 4 enkla tekniker. Bild: IBL

Givetvis kan du undvika de värsta fläckarna genom att alltid använda bakplåtspapper – oavsett vad du steker, värmer eller bakar i ugnen.

Om fläckarna redan är ett faktum ska du inte misströsta. Det är fullt möjligt att bli av med ingrodd smuts på ugnsplåtar. Här lär vi dig fyra enkla tekniker:

4 enkla och skonsamma sätt att rengöra ugnsplåtar

Med såpa

Gno in ugnsplåtarna med vanlig grönsåpa. Värm ugnen till 100° och ställ in ugnsplåtarna. Värmen gör att smutsen lossnar, vanligtvis redan inom 15 minuter.

Med ättika

Häll ättika på plåten så att vätskan täcker ytan. Värm ugnen till 50° och låt plåten stå i ugnen några timmar. Ta lite stickprover under tiden och se om smutsen lossnar.

Med bakpulver

Blanda några matskedar bakpulver med vatten i en skål och blanda ihop till en fast röra. Smeta därefter ut röran på bakplåten – täck ordentligt! Låt stå i minst 12 timmar och diska därefter som vanligt.

Med Coca-cola

Ja, du läste rätt! Häll Coca-cola i bakplåten och låt den stå och dra i några timmar. Diska därefter som vanligt.

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

 

Du gillar säkert också:

10 köksredskap som du kan göra dig av med redan i dag

Så enkelt blir dina bestick blanka som nya igen!

Forskarna: Så ska du tina maten

(347)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar