Annons

Annons

Vildssvinstek till middag

Den ganska magra vildsvinssteken får extra god stekyta tack vare honungen. Vill du ha ännu mer sötma till rätten kan du servera en god gelé till.

Recept: Jan-Erik Hagbohm
Foto: Ralph Månsson

Vildsvinsstek med honung och citron

GL

6 portioner
Tid: 2 timmar

1 vildsvinsstek, ca 1½ kg
salt och nymald svartpeppar
smör till stekning L
3 dl kalvbuljong, fond eller tärning + vatten GL
1 dl vitt vin
3–4 msk flytande honung
rivet skal av 1 citron
1 msk finhackad rosmarin

Annons

Sås
buljong från steken
1½ dl vispgrädde L
ev 1–2 tsk majsstärkelse

Garnering och tillbehör
1 dl finhackad persilja
2–3 msk rivet citronskal
färska rosmarinkvistar
kokt potatis eller -mos L
kokta grönsaker, t ex morötter

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Krydda steken runt om med salt och peppar. Stek den gyllenbrun i lite smör och lägg över i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Vispa ur pannan med buljongen och vinet och häll ner skyn i grytan
2. Ringla honungen över steken och fördela sedan citronskal och rosmarin över. Lägg på locket, ställ in i ugnen och stek 1½–2 timmar.
3. Sås: Sila ner skyn i en kastrull och häll på grädden. Koka ner såsen tills den tjocknar något. Om du vill kan du röra ut majsstärkelse i lite vatten och reda av såsen. Smaka av med salt och peppar.
4. Skiva upp steken tunt och lägg över på ett varmt serveringsfat. Garnera med persilja, rivet citronskal och rosmarin. Slå den varma såsen runt om.
5. Servera steken med kokt potatis eller potatismos och kokta grönsaker.

Annat gott att laga

Spagetti carbonara med getost

Kantarellpytt med gratinerad fläskfilé

Vegetarisk wok

 

 

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar