Annons

Annons

Anka – en lysande idé!

Får du inte tag i hel dinkel kan du använda några andra gryn i den här matiga salladen, till exempel råg, korngryn, bulgur eller matvete.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft

Vaniljglaserat ankbröst med vintrig sötpotatissallad

L

4 portioner
Tid: 1 timme

3 ankbröst, ca 600 g
salt och nymald svartpeppar
2 msk honung
frön från ½ vaniljstång

Annons

Sötpotatissallad
250 g sötpotatis i kuber, 2×2 cm
2 rödlökar, tunt klyftade
1 msk olivolja
½ tsk stött spiskummin
2 dl hel dinkel
50 g torkade tranbär
1 dl hackad persilja
100 g fetaost L
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk honung

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Sötpotatissallad: Vänd sötpotatis och rödlök med olja, spiskummin och lite salt i en ugnsform. Baka i ugnen tills grönsakerna är mjuka med lite motstånd kvar, ca 20 minuter.
3. Koka dinkeln mjuk i lättsaltat vatten enligt anvisningen på paketet. Häll av vattnet och håll ljummet.
4. Ankbröst: Snitta skinnet på ankbrösten med en vass kniv och salta och peppra. Lägg brösten med skinnsidan ner i en kall stekpanna, sätt på värmen och stek dem sedan 5 minuter på ganska hög värme. Vänd dem och stek dem på köttsidan 2 minuter.
5. Lägg över dem i en ugnsform med skinnsidan upp. Rör ihop honung och vanilj och pensla det över skinnet. Efterstek dem sedan i ugnen tills de är klara, 5–10 minuter (ev brevid sötpotatisen och rödlöken). Ta sedan ut dem och låt dem vila på en tallrik medan du gör färdigt salladen.
6. Vänd ihop de bakade grönsakerna med den kokta dinkeln och tranbären. Vänd ner persilja och fetaost. Vispa ihop olja, vinäger, honung, lite salt och peppar och ringla det över salladen strax före servering.
7. Skiva ankbrösten ganska tunt och servera till den ljumma salladen.

Vegetariska recept

Palsternackspasta

Gratinerad aubergine

Bjud på apelsindoftande vegansk curry

 

 

 

(11)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar