Annons

Annons

Italiensk tårta

Apelsin, ricotta och mandel, vilken härlig smakkombo! Det här är en sydItaliensk godsak som smälter i munnen.

 

Siciliansk tårta med ricottakräm, mandel och apelsin

8–10 bitar
Tid: 1 timme + gräddning

smör och ströbröd till formen
ev 3 msk maraschino, limoncello eller annan citruslikör

Annons

Kaka
4 stora ägg
200 g strösocker
100 g vetemjöl

Apelsiner
2–3 ekologiska apelsiner
2 dl strösocker
4 dl vatten

Ricottakräm
1 dl vispgrädde
finrivet skal av 1 ekologisk citron
500 g ricotta
1½ dl florsocker
2 tsk äkta vaniljsocker

Garnering
100 g sötmandel
myntablad

Gör så här
1. Sätt ugnen på 180°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Smörj och bröa eller mjöla formen väl.
2. Kaka: Separera gulor och vitor. Vispa gulorna och sockret till en pösig smet. Vispa vitorna i en ren skål med rena vispar till fast skum. Vänd ner vitorna växelvis med mjölet med stora luftiga tag med en slickepott.
3. Häll smeten i formen. Grädda cirka 30 minuter på nedersta falsen i ugnen. Prova med sticka att den är torr Ta ut kakan och låt den svalna.
4. Apelsiner: Tvätta och borsta apelsinerna väl och skiva dem tunt. Koka upp socker och vatten i en låg, vid kastrull. Lägg ner skivorna och låt sjuda under lock cirka 20 minuter tills skalen börjar mjukna. Ta av locket och koka ytterligare cirka 10 minuter så att vätskan reduceras något. Låt kallna.
5. Garnering: Rosta mandeln i en torr, medelvarm panna eller i ugnen vid 150° tills den får lite färg. Passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och finhacka mandeln.
6. Ricottakräm: Vispa grädden lätt och vispa sedan samman den med citronskal, ricottaost, florsocker och vaniljsocker.
7. Dela kakan till två bottnar. Fukta dem eventuellt med lite likör. Bred på drygt ⅓ av ricottakrämen på den understa bottnen. Lägg på den andra bottnen och täck den och kanterna med resten av krämen. Strö på mandelhacket och förvara övertäckt i kyl tills det är dags att servera. Den kan gärna stå till nästa dag.
8. Servera tårtan med apelsinerna. Strö gärna över några myntablad som garnering på apelsinerna.

Andra italienska recept

Bjud på italiensk köttgryta

Italienska köttbullar som alla gillar

Klassisk lasagne

9 vanliga misstag vi gör när vi kokar pasta – och hur du undviker dem!

 

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar