Annons

Annons

Hemlagad italiensk korv

Se till att fläskkarrén inte är alltför mager, utan har rikligt med insprängt fett. Här behövs köttkvarn och korvhorn. Fjälster kan du behöva beställa några dagar i förväg hos din kötthandlare. 

Recept: Maud Onnermark
Foto: Linus Hallgren

Salciccia

GL

1½ kg korv
Tid: 1½ timme

1½ kg fet benfri karré av vildsvin eller tamgris
1½ dl rött vin
2 tsk hel svartpeppar
1 msk hela fänkålsfrön
2 krm cayennepeppar
2 krm finriven muskotnöt
4 tsk jodfritt salt
1 vitlöksklyfta, pressad
4 meter krokfjälster av gris, 30–32 mm, eller lammfjälster – då behöver du fler meter fjälster

Annons

Gör så här
1. Kyl köttet och vinet väl. Du kan låta det ligga i frysen 1 timme för att det ska bli riktigt kallt. Stöt svartpeppar och fänkålsfrön grovt var för sig i mortel och blanda alla kryddorna med saltet, vitlöken och lite av vinet.
2. Mal köttet i köttkvarn, gärna med grov hålskiva. Blanda ner kryddblandningen i färsen, och sedan resten av vinet. Arbeta färsen med plasthandskar på händerna eller en träsked tills allt är väl blandat. Provstek en liten bit färs och salta och krydda om det behövs mer.
3. Låt färsen vila i kylen medan du förbereder för korvstoppning.
4. Montera köksmaskinen med korv-horn. Smörj in korvhornet med lite olja. Lägg fjälstret i kallt vatten och skölj det. Lägg på köttfärsen på matarbordet och tryck fram så mycket färs att det tittar fram i korvhornet.
5. Trä på fjälstret på korvhornet. Lämna en lång ände så behöver du inte knyta till. Nu är det bra att vara två som kan hjälpas åt. Se till att det alltid är färs i maskinen, i annat fall kommer det in luft. Mata på med färs på läge 1 på maskinen och fyll fjälstret, men tänk på att det ska vara löst stoppat.
6. När du inte kan få ut mer korvsmet kan du lägga i en rå skalad potatis så kommer det ut mer smet. Fördela sedan den långa korven till 10–15 cm långa korvar genom att trycka ihop smeten så att det blir tomt i fjälstret mellan korvarna. Snurra sedan mellan dem eller knyt till. Låt gärna korvarna vila i kylen till nästa dag för att mogna i smaken. Det går mycket bra att frysa korvarna.
7. Grilla eller stek korvarna tills de är genomstekta.

Mer Italiensk mat

Laga osso buco i ugnen!

Gilla Matmagasinet på Facebook

Lingonpaj med italiensk maräng

Krämig gratäng med rotfrukter och italienska ostar

 

 

(0)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar