Annons

Annons

Lyxig räksoppa till helgen

Att bjuda på en himmelsk soppa behöver inte vara komplicerat. Den här räksoppan är både enkel och lyxig. Servera den med ett gott bröd till och imponera på de mest svårflörtade gästerna.

Recept: Jan-Erik Hagbohm
Foto: Peter Kam

Räksoppa med pilgrimsmusslor

GL
4 portioner
Tid: 50 minuter

500 g räkor, med skal
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl rapsolja + lite till stekning
1 dl vitt vin
1 liter fiskbuljong GL
2 msk tomatpuré
1 dl vispgrädde L
salt och nymald svartpeppar
ev 1–2 tsk maizenaredning

Annons

Topping
3 salladslökar
100 g sockerärter
2 plommontomater
8 pilgrimsmusslor

Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Skala räkorna, spara skalen. Strimla morot, lök och vitlök.
2. Hetta upp oljan i en kastrull med lock och lägg ner räkskalen när oljan har blivit riktigt varm. Låt skalen fräsa på hög värme 4–5 minuter under omrörning. Tillsätt de strimlade grönsakerna. Häll på vin, buljong och tomatpuré och låt alltsammans småkoka under lock ca 20 minuter.
3. Sila ner skyn i en annan kastrull och häll på grädden. Koka upp och sjud 10 minuter till. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha soppan tjockare kan du reda den med 1–2 tsk maizena utrörd i lite vatten. Håll soppan varm.
4. Skär salladslök och sockerärter supertunt. Klyfta tomaterna och skär bort kärnhus och skal med en vass kniv. Finstrimla tomatköttet. Blanda försiktigt salladslök, sockerärter och tomatkött med räkorna och fördela det i botten på varma sopptallrikar.
5. Salta och peppra musslorna och stek dem i lite olja på hög värme, ca 30 sekunder på varje sida. Lägg dem i tallrikarna och häll på den heta soppan. Servera.Se till att både soppan och tallrikarna  är ordentligt varma när  du serverar, eftersom räkblandningen i botten  är sval och lätt kyler ner  de nystekta pilgrimsmusslorna.

Goda recept till helgen

Helglyxig gorgonzolagratinerad oxfilé

Timjankryddad helgstek med svampstuvning

Hasselnötsbröd till helgfrukosten

 

 

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar