Annons

Annons

Gör egna polkagrisar

Imponera med egna polkagrisar till jul. Det är lättare än du tror. Här visar Maud hur du gör.

Viktigt är att du har gummihandskar och med bomullsvantar inuti. För smeten är väldigt varm i början. Sedan när det roliga kommer och det är dags att forma och klippa till polkagrisar är smeten inte alls så varm utan då kan till och med barnen vara med och dra och forma. Om du inte har tillgång till en marmor eller stenskiva kan du använda ett bakplåtspapper i silikon. Det kan du flytta allteftersom, för man måste kyla den varma socker lagen innan det är dags att börja dra den.  Men det är bra att vara några stycken så att den inte hinner stelna för mycket. Skulle den ha hunnit göra det kan du värma massan någon sekund i mikrovågsugn.

Polkagrisar-recept

Det är bäst om du har tillgång till marmorskiva. Men det går också på bakplåtspapper av flergångstyp. Termometer och degskrapa behövs. Använd gummihandskar, gärna med bomullsvantar inuti för det blir varmt. Barnen kan sedan vara med och forma och klippa. Då är det bra om man är flera stycken.

Annons

Det här behövs till ca 500 g

3 dl vatten
6 dl strösocker
2 tsk ättiksprit
ca 20 droppar pepparmyntsolja, gärna från Apoteket
röd karamellfärg
neutral olja, t ex rapsolja

Gör så här

1.Blanda socker, vatten och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull och sätt i en termometer.
2. Koka upp och rör försiktigt upp sockret från botten så att det smälter. Låt sedan sockerlagen koka kraftigt utan omrörning tills temperaturen är 140–150°. Vid 140° är massan mer lättarbetad än vid 150°, och man får segare karameller än vid den högre temperaturen som ger hårda polkagrisar.
3. Olja under tiden in marmorskivan eller bakplåtspapprena, en degskrapa och gummihandskar.
4. Häll upp sockerlagen på marmorskivan, men spara ca 1/2 dl i kastrullen. Tillsätt 5 droppar karamellfärg i den sparade lagen. Vicka på kastrullen så lagen blir jämnt färgad.
5. Droppa pepparmyntsoljan på den ofärgade massan. Vik upp kanterna mot mitten med hjälp av degskrapan. Flytta samtidigt runt massan på delar av skivan som ännu inte är varma. Bakplåtspapperet kan också flyttas runt på skivan.
6. När massan blivit en seg klump ska den börja bearbetas med händerna. Men den är het så använd inoljade gummihandskar. Lägg massan i ena handen och dra ut den med den andra. Se till att hela massan bearbetas.
7. När massan är vit och silkesskimrande är den färdigbearbetad. Forma till en tjock korv. Häll upp den röda massan och låt den svalna något. Dela den i tre delar och lägg den som ränder på den vita rullen.
8. Dela rullen i 3–4 bitar. Dra ut smala stänger och vrid dem lite. Klipp till karameller eller forma till käppar, kringlor, ringar eller dyl. Skulle den hunnit stelna för mycket kan du sätta in biten någon sekund i mikrovågsugn.

Här visar Maud hur du gör polkagrisar.

Annat julgott

Julgodis för gottegrisen

Julens godaste kola, knäck och karamell!

Snabbfixade chokladskedar

 

 

(0)

Julkalender 2017Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar