Annons

Annons

Baka den härligaste Limepajen i mannaminne!

Världens mest lättbakade paj, och härligt sötsyrlig. Baka den gärna någon dag i förväg, så får den stå till sig över natten. Täck den väl så att den inte får kylskåpssmak.

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Limepaj

8 bitar
Tid: 50 minuter + minst 2 timmar i kylskåp

200 g digestivekex
100 g smör

Fyllning
finrivet skal och saft från 4 limefrukter, ekologiska
1 burk kondenserad mjölk, 397 g
4 ägg

Annons

Garnering
2½ dl vispgrädde
1 lime, ekologisk, i skivor

Gör så här
1. Sätt ugnen på 180°. Krossa kexen till smulor, antingen i mortel eller i matberedare. Smält smöret i en ka­strull och blanda ner smulorna.
2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut smör- och smulblandningen i ett jämnt lager i formen. Förgrädda bottnen mitt i ugnen 8–10 minuter. Ta ut och låt svalna.
3. Blanda limeskal och -saft med den kondenserade mjölken i en bunke. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner gulorna i limesmeten.
4. Vispa vitorna till ett styvt skum och vänd försiktigt ner skummet i limesmeten. Häll smeten i formen ovanpå den avsvalnade kakbottnen och grädda pajen 15–20 minuter. Den är klar när smeten har stelnat och ytan har fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Låt sedan pajen stå i kylskåpet minst 2 timmar.
5. Servering: Lossa kanten på formen och lägg över kakan på ett serveringsfat. Vispa grädden och bred den över kakan. Garnera pajen med tunna limeskivor.

Andra goda pajer

Baka Mauds kokostoppade rabarbersmulpaj

Päronpaj med knaprigt nöttäcke

Mammas äppelpaj med vaniljsås

 

 

 

(52)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar