Snurra till det på kanelbullens dag

Vad härligt med kanelbullens dag den 4 oktober! De här saftiga snurrorna är fantastiskt goda ljumma med en kopp kaffe eller ett kallt glas mjölk.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft

Kanelsnurror med kardemumma och mandelmassa

16 stycken
Tid: 1 timme + tid att jäsa

Deg
20 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
½ tsk salt
1 ägg
800–850 g vetemjöl, ca 14 dl
150 g smör, rumsvarmt

Fyllning
50 g mandelmassa
140 g smör, rumsvarmt
3 msk farinsocker
3 msk strösocker
2 msk mald kanel

Garnering
1 ägg till pensling
2–3 msk pärlsocker

Gör så här
1. Deg: Smula ner jästen i mjölken och rör ut jästen tills den har lösts upp ordentligt. Tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl i en köksmaskin på medelhastighet i 8–10 minuter. Tillsätt därefter lite smör åt gången och kör degen ytterligare 8–10 minuter tills degen är följsam och släpper från skålens kanter. Tillsätt ev lite mer mjöl under tidens gång om degen skulle vara för kladdig. Täck skålen med plastfolie och låt den stå på kalljäsning i kylskåpet i minst 8 timmar, men gärna under en hel natt.
2. Fyllning: Finriv mandelmassan. Rör samman det rumsvarma smöret med mandelmassa, farinsocker, strösocker och kanel.

3. Ta skålen med den kylda degen och låt den stå i rumstemperatur i 30 minuter innan du ska baka ut den. Kavla på mjölat bord ut degen till en stor fyrkant, 40×60 cm. Fördela sedan fyllningen jämnt över hela degfyrkanten.

4. Sätt ugnen på 200°. Vik ⅓ av degen från kortsidan in mot mitten och vik den andra änden (⅓) över den första, så att det är 3 lager med deg på varandra. Kavla försiktigt ut degen till 30×45 cm. Skär den längs kortsidan i 16 strimlor. Dela varje strimla i mitten med kniv till två längder, men låt dem hålla ihop i övre kanten. Tvinna degremsorna  om varandra, liknande en fläta.

5. Snurra ihop ”flätorna” till knutar, vik in ändarna under varje snurra så att de inte vecklas ut under bakning. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper och lägg ut snurrorna på dem. Täck med en fuktig bakduk eller plastfolie och låt bullarna jäsa ytterligare 2 timmar i rumstemperatur.

6. Vispa sönder ägget och pensla bullarna försiktigt. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter, tills de är gyllenbruna och genombakta. Låt snurrorna svalna på ett ugnsgaller och servera dem ljumma.

I vår webbshop: Allt du behöver till bakningen

Snabba leveranser – Låga priser – GRATIS frakt vid beställning över 300 kr!

Andra goda bullar

Baka glutenfria kanelbullar

Kanelbullar med saffran

Kanelbulle på rulle

 

 

(15)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.

Köp boken Härlig sommarmatMatmagasinet gillar

Laddar