Annons

Annons

Baka en himmelsk stubbe

Smakerna körsbär och choklad blir som pricken över i efter en fin middag eller till fikat när man vill imponera lätt. Om du inte får tag på körsbär i rom kan du ta naturella körsbär eller marinera dem i 2 msk rom och 2 msk strösocker över natten.

Recept: Irene Ingelmark
Foto: Anette Nilsson

Julstubbe

L

1 stubbe, 10–12 bitar
Tid: 40 minuter + tid att kallna

4 ägg
1½ dl strösocker
1¼ dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning
3 dl vispgrädde L
300 g mörk choklad, max 55% kakaohalt eller blockchoklad L
1 burk konserverade körsbär i rom, ca 360 g

Annons

Garnering
100 g mörk blockchoklad L
florsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°.
2. Botten: Vispa ägg och socker ljust och poröst. Sikta ner vetemjöl, kakao och bakpulver. Blanda försiktigt.
3. Bred ut smeten jämnt på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Sockra lätt på den nygräddade kakan och stjälp upp den på bakplåtspapper. Dra bort gräddningspapperet. Pensla med kallt vatten utanpå om papperet inte vill lossna.
4. Fyllning: Ge grädden ett uppkok och ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i mindre bitar, tillsätt och rör om tills den smält och har slät konsistens. Kyl krämen i kallt vattenbad tills den tjocknat till en krämig konsi-
stens. Vispa den sedan ljus och porös.
5. Bred ut cirka ¾ av chokladkrämen över bottnen. Låt körsbären rinna av och fördela dem över fyllningen och rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Lägg den kylskåpskallt så att fyllningen stelnar, det tar cirka 1 timme. Den kan även frysas.
6. Bryt chokladen till garneringen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller i mikro. Bred ut den smälta chokladen mycket tunt på två bakplåtspapper. Lägg svalt att stelna.
7. Skär bort skalkarna. Skär av cirka ⅓ av längden. Skär till den mindre biten och lägg den lite snett mot den andra längden så att det ser ut som en grenklyka eller gör en hel lång stubbe.
8. Bred ut den sparade chokladkrämen över hela tårtan. Bryt de kalla chokladarken i bitar och tryck fast i krämen så att hela tårtan täcks. Sikta över lite florsocker.

Annat sött och gott

Gotländsk saffranspannkaka

Pepparkakscupcakes med lingonfrosting

Koka kola med julig smak av apelsin

 

 

(59)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar