Annons

Annons

Fira Halloween med helstekt kalkon!

I USA serveras helstekt kalkon på Thanksgiving. Men det går naturligtvis bra att servera närsomhelst. Passa på att fira Halloween i helgen med en läcker kalkon.

Recept: Emmanuella Sjögren
Foto: Carin Pålsson

Helstekt kalkon med portvinssky

GL

10–12 portioner
Tid: drygt 3 timmar

1 hel kalkon, 5–6 kg
salt och nymald svartpeppar
1 citron delad i två halvor
1 hel vitlök, delad på mitten
1 kruka timjan, hälften i kvistar, resten finhackad
2 fänkålsstånd, delade i stora bitar
2 gula lökar, halverade
50 g smör L
3 vitlöksklyftor, pressade
skal från 1 citron
skal från 1 apelsin
2 msk olivolja
4 stora morötter, skalade
1 dl vitt vin eller vatten

Annons

Portvinssky
3 dl sky från kalkonen eller kycklingfond L
2 dl portvin
2 dl rödvin
2 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
50 g smör L
färsk hackad timjan
salt och nymald svartpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°.
2. Skölj av kalkonen och torka den inuti med hushållspapper. Salta och peppra rikligt inuti och utanpå.
3. Fyll kalkonen med citron- och vitlökshalvor, timjankvistar och en bit färsk fänkål och en bit lök. Spara resten av grönsakerna till pannan. Knyt ihop benen.
4. Smält smöret och blanda ihop med den pressade vitlöken, lite hackad timjan, citron- och apelsinskal. Lossa försiktig skinnet från bröstet och klappa in det med hälften av smöret.
5. Blanda resten av smöret med olivolja och pensla hela kalkonen med blandningen. Krydda med lite extra svartpeppar om så önskas.
6. Lägg morötterna och det som är kvar av fänkål, lök och finhackad timjan i en ugnspanna, tillsätt vin eller vatten. Lägg kalkonen på grönsakerna.
7. Ställ kalkonen i nedre delen av ugnen och stek den 30 minuter. Sänk sedan värmen till 150° och stek kalkonen ytterligare ca 2 timmar. Ös hela kalkonen 2–3 gånger under tiden med den sky som bildas i pannan.
8. Kalkonen är klar när saften vid benköttet rinner klart och innertemperaturen är 70°. Ta kalkonen ur ugnen när innertemperaturen har nått 65–67°, den fortsätter att ”koka” under vilotiden. Kalkonen behöver vila minst 30 minuter innan den skärs upp.
9. Portvinssky: Sila skyn från kalkonen ner i en kastrull. Pressa också ur all saft från grönsakerna. Tillsätt lite vatten om det behövs för att få ut 3 dl sky. Tillsätt portvin, rödvin, citronsaft och dijonsenap. Koka ner såsen tills den reducerats till hälften. Sänk värmen och vispa ner smöret lite i taget. Avsluta med lite hackad timjan och smaka av med salt och peppar.

 

Tranbärs- och clementinsås

GL

Supervackert och smarrigt tillbehör som är vanligt på en thanksgiving-middag i USA.

10–12 portioner
Tid: 15 minuter

500 g färska eller frysta tranbär
350 g strösocker
saft och skal av en clementin

Gör så här
1. Lägg tranbär och socker i en ka-strull och mixa med stavmixer.
2. Tillsätt finrivet skal och saft av clementinen. Värm blandningen tillräckligt mycket så att sockret löses upp. Blandningen ska inte koka. Tranbärssåsen kan förberedas och håller sig i kyl i glasburk ca en vecka.

Andra goda recept till Halloween

Tiramisú i med smak av hösten

Halloweenmuffins

Pumpasoppa med spökägg

 

 

 

 

(18)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar