Annons

Annons

Härlig björnbärspaj

Björnbär, så gott! En ljuvlig överraskning vilken dag som helst under veckan. Använd vaniljpulver eller äkta vaniljsocker.

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Björnbärstarte med hackade mandlar

L

6–8 bitar
Tid: 1 timme 10 minuter

Deg
150 g smör, kallt L
1 dl strösocker
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver, kan uteslutas
250 g vetemjöl
1 äggula
2 msk iskallt vatten
smör till formen L

Annons

Fyllning
125 g smör, rumsvarmt L
125 g farinsocker
1 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker
50 g sötmandel
400 g färska björnbär

Dessutom behövs
1 tarteform med löstagbar kant, cirka 30 cm i diameter

Gör så här
1. Deg: Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg eller arbeta ihop den med fingertopparna.
2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 30 cm i diameter, eller kavla degen till en stor cirkel mellan bakplåtspapper. Ta bort det övre papperet och flytta med hjälp av det undre papperet över degen till formen. Tryck till kanterna så att den blir fin. Ställ i kyl minst 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 180°.
3. Fyllning: Rör ihop smör, farin- och vaniljsocker. Bred ut den över bottnen. Hacka sötmandeln och strö över. Strö sedan på björnbären, de ska ligga riktigt tätt.
4. Grädda tarten i nedre delen av ugnen 30–35 minuter.
5. Servera den ljummen tillsammans med vaniljglass, vispad grädde eller crème fraiche.

Goda recept att prova

Fullkornspasta med grönkål, chili och pancetta

Prova kotletter på rapsgris med timjanpotatis

Biff stroganoff med pressad potatis

 

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar