Annons

Annons

Sydamerikanska piroger

Empanadas är chilenska köttfärspiroger. Går att fylla med andra godsaker om man vill, fantasin har inga gränser! Tillbehöret Pebre, en het och fräsch tomatsalsa som förutom till empanadas, är god till grillat kött och fågel.

Foto: Carin Pålsson

Empanadas

L

I det här receptet är volymenheten kopp, och med det menas traditionellt 1½ dl.

10 portioner
Tid: 1 timme 30 minuter

Annons

Deg
250 g smör
12 koppar vetemjöl
1 msk salt
3 koppar ljummen mjölk
1 kopp kallt vatten 1 ägg

Fyllning
3 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 kg blandfärs
2 tsk vetemjöl
2 msk paprikapulver
½ tsk spiskummin
salt och nymald svartpeppar
1 kopp buljong, hemgjord eller från koncentrerad fond eller tärning L
urkärnade oliver, gärna ekologiska
russin, gärna ekologiska

Gilla Matmagasinet på Facebook

Tillbehör
pebre, se recept nedan

Gör så här
1. Sätt ugnen på 230°.
2. Skala och finhacka lökarna och vitlöken. Svetta försiktigt löken i en stekpanna utan att den tar färg. Tillsätt färsen, höj temperaturen något och bryn tills den är genomstekt.
3. Pudra över mjölet och krydda med paprikapulver, spiskummin, salt och peppar. Häll sist i buljongen och låt puttra medan du gör degen.
4. Deg: Smält smöret.
5. Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Häll i det smälta smöret i mjöl- och saltblandningen. Tillsätt mjölk, vatten och ägg. Knåda till en smidig, slät deg. Den ska inte kladda.
6. Kavla ut degen så att den är 5 mm tjock. Stansa ut rundlar, cirka 15 cm i diameter, eller så stora som du vill göra dina empanadas.
7. Lägg 2 msk köttfärs mitt på varje degrundel av degen, lägg på 2 oliver och cirka 5 russin. Vik degen över fyllningen och vik upp kanterna eller tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla pirogerna med uppvispat ägg.
8. Grädda pirogerna mitt i ugnen 8–10 minuter, eller tills de är fint gyllenbruna. Ta ut och lägg på galler.
9. Servera empanadasen varma med pebre i en skål bredvid.

Pebre

G L

10 portioner 
Tid: 20 minuter

4 tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 färsk chili, urkärnad
1 kruka persilja
2 tsk salt
nymald svartpeppar
½ tsk spiskummin
chilipeppar
cayennepeppar
2 msk olivolja
2 tsk äppelcidervinäger

Gör så här
1. Finhacka tomater, lök, vitlöksklyftor, chili och persiljeblad och -stjälkar. Blanda allt i en skål. Salta.
2. Tillsätt peppar, spiskummin, chili- och cayennepeppar efter tycke och smak. Avsluta med olja och vinäger.

Andra goda recept

Plätt-torn med smörstekta kantareller

Thaisoppa med kokos och kyckling

Burrito med biff och härliga tillbehör

 

 

 

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar