Annons

Annons

Tiramisú i glas med smak av hösten

Butternutpumpan är en slags vintersquash och en av de godare bland pumporna. Den milda butternutsquashen ger en nötig smak som gifter sig fint med kakaon i den här smakrika desserten.

Recept: Emmanuella Sjögren
Foto: Carin Pålsson

Butternut-tiramisù

10–12 portioner
Tid: 45 minuter + tid i kyl

1 butternutsquash, ca 800 g
50 g muscovadosirap eller mörkt muscovadosocker
1 dl vispgrädde
100 g strösocker
3 äggulor
2 tsk vaniljpulver
500 g mascarponeost
2 dl starkt kaffe, t ex espresso
2 msk rom eller cognac
300 g savoiardikex
½ dl kakaopulver

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Dela butternutsquashen på mitten. Gröp ur kärnorna med en sked. Slå in halvorna i aluminiumfolie, lägg dem på en plåt och baka i ugnen 40 minuter eller tills köttet är väldigt mjukt. Ta ut och låt svalna något.
3. Gröp ur köttet med en sked och lägg det i en skål tillsammans med muscovadosockret eller -sirapen. Mixa till en slät puré med en stavmixer. Det går åt 2 dl puré till tiramisùn.
4. Blanda grädden med 1 msk av sockret i en skål. Vispa till ett hårt skum.
5. Blanda ihop äggulorna med resten av sockret och vaniljpulver i en stor bunke. Rör ner pumpapurén och mascarponeosten. Vispa till en fast kräm.
6. Vänd ner grädden i marscarponekrämen och blanda försiktigt.
7. Blanda espresson med rom eller cognac.
8. Lägg kexen i ett lager på en stor plåt eller flera plåtar.
9. Droppa försiktigt espresso- och spritblandningen över varje kex med en liten sked. Det ska inte bli för mycket vätska så att desserten blir för blöt. All vätska lär inte gå åt.
10. Lägg en tredjedel av de blöta kexen som ett lager i botten av en medelstor glasform med hög kant. Bred en tredjedel av krämen som ett lager över kexen. Pudra med lite kakaopulver.
11. Gör om samma moment igen med kex och kräm för att skapa ett nytt lager. Avsluta med ytterligare ett ett lager kex och kräm.
12. Låt tiramisùn stå i kylskåpet att sätta sig minst 1½ timme.
13. Pudra över resten av kakaopulvret strax före servering.

Andra höstiga recept

Laga en klassisk raggmunk med kalkonbacon

Jämtländsk pulled älg

Rostad korv- och rotfruktssallad

 

 

(11)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar