Annons

Annons

Burrito med biff och härliga tillbehör

Här gör vi alla moment helt från grunden, vilket blir supergott. Men vill du gena kan du förstås köpa färdiga bröd och färdig salsa i matbutiken.

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Burritos med utskuren biff, grönt ris och tomatsalsa

L

6 portioner
Tid: 1 timme 45 minuter

600 g utskuren biff i bit, rumstempererad

Chilimarinad
2 vitlöksklyftor
1 msk chiliflakes
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
½ dl olivolja

Annons

Tortillabröd
275 g vetemjöl
½ tsk salt
2½ dl vatten
½ dl olivolja

Grönt ris
2 schalottenlökar
1 grön chili
1 vitlöksklyfta
1 lime, ekologisk
1 kruka eller knippe persilja
4 dl grönsaksbuljong L
2 msk olivolja
300 g basmatiris
salt och nymald svartpeppar

Tomatsalsa
3 stora tomater
1 kruka koriander
1 knippe gräslök
1 röd chili
1 rödlök
1 burk kidneybönor, 400 g
200 g majskorn
1 dl olivolja

Guacamole
3 mogna avokador
1 stor tomat
1 knippe koriander
1 tsk spiskummin
saften av 1 lime, ekologisk
salt

Tillbehör
tjock yoghurt L
2 limefrukter i klyftor

Gör så här
1. Chilimarinad: Skala vitlöksklyftorna och mortla dem tillsammans med chiliflakes, paprikapulver, spiskummin och olivolja. Pensla köttet med marinaden och lägg det i en plastpåse att marinera, minst 30 minuter.
2. Tortillabröd: Blanda mjöl, salt, vatten och olja till en deg i en bunke. Ta upp och knåda på mjölat underlag tills degen är blank och smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl eller vatten. Låt degen vila övertäckt 10–15 minuter.
3. Dela degen i 8–10 bitar. Rulla dem till bollar och kavla sedan ut dem på mjölat underlag till runda tunna bröd, cirka 15–20 cm i diameter. Grädda bröden i en torr panna, gärna gjutjärn, på medelvärme cirka 2 minuter på varje sida tills bröden fått fin färg. Lägg dem på varandra och slå in dem i en bakduk så håller de sig varma och mjuka fram till servering.
4. Grönt ris: Skala och grovhacka schalottenlöken. Kärna ur och grovhacka chilin. Skala vitlöksklyftan och pressa eller finriv den. Finriv också limeskalet och pressa ur saften. Grovhacka persiljan, även stjälkarna. Lägg alltsammans i en matberedare och tillsätt 3 dl av grönsaksbuljongen. Mixa ordentligt.
5. Häll oljan i en gryta och värm upp. Häll i blandningen från matberedaren, koka upp och låt koka 3–4 minuter. Tillsätt sedan riset. Salta och peppra och rör om. Tillsätt också resten av grönsaksbuljongen, lägg på ett lock, sänk värmen och låt riset koka klart, cirka 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå och dra en stund.
6. Tomatsalsa: Kärna ur tomaterna och skär fruktköttet i fina tärningar. Finhacka koriandern, även stjälkarna, och gräslöken. Kärna ur chilin och finhacka den och rödlöken. Låt bönorna rinna av i ett durkslag och spola dem med kallt vatten. Blanda alltsammans med majsen och oljan. Låt gärna stå och dra en stund.
7. Guacamole: Gröp ur fruktköttet ur avokadorna och och mosa det med en gaffel i en bunke. Kärna ur tomaten och skär fruktköttet i små tärningar. Tillsätt dem till avokadomoset tillsammans med finhackad koriander, spiskummin, limesaft och salt. Smaka av.
8. Grilla eller pannstek köttet på hög värme till en innertemperatur på 56°. Låt köttet vila 5 minuter och skär sedan upp det i strimlor.
9. Servering: Låt var och en göra sin egen burrito på de varma tortillabröden och fylla dem med kött, grönt ris, tomatsalsa, guacamole och yoghurt. Servera med limeklyftor vid sidan om.

Andra goda tex-mex recept

Gör din egen salsa till tacokvällen

Kyckling- och chorizotortilla

Guacamole

 

 

(8)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar