Annons

Annons

Bœuf bourguignon, en älskad klassiker!

Det är mörkt, murrigt och lite kallt. Den här franska, klassiska grytan är precis vad man behöver värma sin arma själ med. Bon appetit!

Foto: Henrik Freek

Bœuf bourguignon

GL

8 portioner
Tid: 3 timmar

1½ kg högrev, bog eller ytterlår av nöt eller älg
smör till stekning L
2 dl vatten
1 msk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, finrivna
1 flaska rött vin, 75 cl
200 g rimmat fläsk, strimlat
500 g späda morötter
250 g champinjoner
20 schalottenlökar
1–2 msk majsstärkelse
utrörd i lite vatten

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Putsa köttet och skär det i bitar, ca 4×4 cm. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Flytta över till en gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan omgångarna och sila ner i grytan. Salta och peppra köttet. Tillsätt timjan, lagerblad, tomatpuré och vitlök. Häll på vinet. Låt sjuda under lock på svag värme på spisen eller i 100° i ugnen tills köttet känns mört, det tar 1½–2 timmar.
2. Stek fläsket knaprigt.
3. Skrapa morötterna och skär dem i bitar. Ansa och skiva svampen. Lägg lökarna i hett vatten och skala dem. Stek svampen i smör.
4. Lägg ner fläsk, morötter, lökar och svamp i grytan och låt sjuda i ytterligare 15 minuter. Rör ut majsstärkelse i lite vatten, häll ner det i grytan och låt få ett uppkok. Smaka av med salt, peppar och timjan.

Andra goda grytor

Laga en mustig gryta på älg!

Dillkött – en riktig Tore Wretman-klassiker!

Provensalsk kycklinggryta

 

 

(45)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar