Annons

Annons

Äpple+maräng=dröm!

En riktigt saftig kaka fylld med kaneläpplen och på toppen ett kokostäcke.

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

Äppelkaka med kokosmaräng

L

15 bitar
Tid: 30 minuter + ca 40 minuter i ugn

125 g smör L
1 dl strösocker
2 stora äggulor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2–3 äpplen, ca 350 g
1½ tsk mald kanel

Kokostäcke
2 stora äggvitor
1 dl strösocker
3 dl kokosflingor

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Vispa smör och socker pösigt. Till­sätt äggulorna en i taget under visp­ning. Blanda vetemjöl och bak­pulver och rör ner i smeten.
3. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Vänd runt klyftorna i kanel, går lätt om du blandar alltsammans i en plast­påse. Tryck ner klyftorna i degen.
4. Klä en form, ca 18×25 cm, med bakplåtspapper eller kläm fast ett bakplåtspapper i en rund form, ca 24 cm i diameter, med avtagbar kant. Fördela smeten i formen och
tryck ner äppelklyftorna ordentligt.
5. Grädda på andra falsen nerifrån i ugnen ca 20 minuter tills kakan stannat på ytan. Förbered under tiden marängen.
6. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en fluffig maräng. Vänd ner kokosflingorna men spara ett par matskedar.
7. Fördela kokosmarängen över den halvgräddade kakan och strö över de sparade kokosflingorna. Fortsätt gräd­da långt ner i ugnen ca 20 minuter eller tills kokosmarängen har fått fin färg. Låt svalna.

Annons

Annat gott att baka

Kaffe- och chokladparfait med italiensk maräng 

Lyxig tårta för dessertälskaren med valnötter, mockakräm och chokladglasyr

Maffig chokladtårta

(30)

Julkalender 2017



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar