Annons

Annons

Laga en mustig gryta på älg!

Det här en sån där rätt man bara kan slå på och pyssla med annat och sen har man en läckert mör och god middag.

Recept: Jan-Erik Hagbohm
Foto: Ralph Månsson

Älggryta med messmör

G

4–6 portioner
Tid: 1 timme 45 minuter

800 g älggrytbitar
salt och nymald svartpeppar
smör till stekning
2 morötter
1 palsternacka
ca 5 cm färsk ingefära, skalad
4 torkade enbär
3–4 kvistar färsk timjan
3 dl viltbuljong, fond eller tärning + vatten GL
3 dl rött vin
ca 8 steklökar
ca 150 g kantareller
1–2 tsk majsstärkelse
2 msk messmör
2 fasta päron
2–3 msk strösocker

Annons

Tillbehör
mandelpotatispuré eller kokt potatis
rårörda lingon

Gör så här
1. Salta och peppra köttbitarna och bryn i lite smör i en gryta.
2. Skala och skiva rotfrukterna. Lägg i grytan tillsammans med ingefära, enbär och timjan. Häll på buljong och vin, lägg på lock och låt grytan småputtra tills köttet är riktigt mört, cirka 1 timme och 15 minuter.
3. Skala steklökarna och stek dem varsamt tills de börjar få färg. Fräs kantarellerna i lite smör. Salta och peppra. Lägg alltsammans i grytan och låt koka med 5 minuter.
4. Sila vätskan från grytan ner i en annan gryta. Låt det koka ner i 15 minuter. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red med det. Smaka av med messmör, salt och nymald svartpeppar. Häll tillbaka såsen i den första grytan med köttet.
5. Skär päronen i klyftor. Stek dem i lite smör och pudra över sockret.
6. Garnera grytan med päronen. Servera med mandelpotatispuré eller kokt potatis och rårörda lingon.

Fler goda recept

Höstens härligaste äppelkakor

Dillkött – en riktig Tore Wretman-klassiker!

Laga rödbetscarpaccio som Maud

 

 

 

(14)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar