Annons

Annons

Rabarberkompott och lakritsskum i en somrig dessertdröm!

Rabarber och lakrits är en fantastisk smakkombo. Passar som fika i trädgården eller dessert till grillfesten.

Foto: Columbus Leth

Mandelbotten med rabarberkompott och lakritsskum

G L

cirka 8 bitar
35 minuter + 20 minuter i ugn

Rabarberkompott
300 g rabarber
5 msk strösocker
frön från ½ vaniljstång

Mandelbotten
50 g sötmandlar
2 äggvitor
2 dl florsocker

Annons

Lakritsskum
3 dl vispgrädde L
frön från ½ vaniljstång
2 msk lakritspulver

Garnering
4 savoiardikex, maränger eller andra kakor, t ex drömmar G L
lakritspulver
myntablad

Gör så här
1. Rabarberkompott: Skär rabarberstjälkarna i bitar och lägg dem i en liten kastrull tillsammans med sockret. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i den ena halvan i kastrullen med rabarbern. Skrapa ur den andra halvan i grädden till lakritsskummet. Koka rabarbern mjuk i cirka 6 minuter. Kyl den.
2. Mandelbotten: Sätt ugnen på 170°. Fördela mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem mitt i ugnen cirka 8 minuter.
3. Hacka mandlarna grovt. Vispa äggvitorna styva och tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Vänd ner de rostade mandlarna.
4. Rita en cirkel, 22 cm i diameter, och fördela marängen innanför cirkeln. Baka bottnen mitt i ugnen. Stäng av ugnen och låt bottnen stå kvar i ugnen ytterligare cirka 10 minuter. Låt den kallna helt och lossa den sedan försiktigt från papperet och lägg den på ett fat.
5. Lakritsskum: Vispa grädden med vaniljfröna. Smaka av med lakritspulver. Fördela grädden och sedan rabarberkompotten på den avsvalnade tårtbottnen. Smula över kakorna och strö på lite lakritspulver och garnera med myntablad.

Annat gott att baka

Mauds vackra jordgubbstårta med citronkräm

Pavlovatårta med jordgubbar och apelsin

Somrig tiramisù med rabarber och hallon

 

 

(0)

Julkalender 2017



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar