Annons

Annons

Pumpasoppa med fetaostströssel

Butternutpumpa kallas även butternut squash och är en päronformad grönsak med ett vackert orange kött.

Av: Lena Söderström Foto: Ulrika Pousette

Recept: Lena Söderström
Foto: Ulrika Pousette

Pumpasoppa med fetaostströssel

GL
4 portioner
Tid: 1 timme 10 minuter

1,2 kg butternutpumpa
4 kvistar färsk rosmarin
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 gula lökar
2 tsk smör L
1 hönsbuljongtärning GL
1–1,2 liter vatten
4 baconskivor
nymald svartpeppar

Annons

Tillbehör
1 baguette, rostad och i skivor GL
100 g fetaost L

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Dela, klyfta och kärna ur pumpan.
2. Plocka hälften av bladen av ros­marinkvistarna. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över de plockade rosmarinbladen och spara kvistarna. Ringla över oljan, salta och rosta pumpan i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter eller tills pumpaköttet är mjukt. Rör om 1–2 gånger under tiden. Låt pumpan svalna.
3. Pilla bort rosmarinbladen från pumpan, gröp ur pumpaköttet och släng skalet. Sänk ugnstemperaturen till 175°.
4. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull 3–5 mi­nuter utan att den tar färg. Tillsätt pumpan. Smula ner buljongtärningen och blanda väl. Tillsätt hälften av vattnet och koka soppan 15 minuter.
5. Mixa soppan slät med stavmixer direkt i kastrullen. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens. Ge soppan ett snabbt uppkok. Smaka av.
6. Vira en baconskiva runt varje ­sparad rosmarinkvist. Lägg bacon- och rosmarinstängerna på en plåt med bakplåtspapper och stek dem mitt i ugnen cirka 5 minuter, eller tills baconet blir knaprigt.
7. Skär baguetten i sneda skivor och rosta dem i ugnen medan du arran­­gerar soppan: Häll upp den i portionsskålar. Smula över fetaosten, peppra och garnera med bacon- och ros­marinstängerna. Servera med rostade baguetteskivor.

Gilla Matmagasinet på Facebook

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar