Annons

Annons

Pumpa- och tomatsoppa med vita bönor och luftig focaccia

Pumpa och varma kryddor passar riktigt fint tillsammans. Extra lyxigt med nybakad focaccia. Focaccian får ännu mer smak om du strör över örter, t ex timjan eller rosmarin, före gräddning.

Av: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

Av: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

Pumpa- och tomatsoppa med vita bönor och focaccia

L
4 portioner
Tid: 1 timme 15 minuter + 1 timmes jästid

800 g hokkaidopumpa eller butternutsquash
2 schalottenlökar
5 cm färsk ingefära
1 tsk hela korianderfrön
2 msk olivolja till stekning
1 burk körsbärstomater, 400 g
1 liter grönsaksbuljong L
1 dl hackad persilja
1 burk vita bönor, ca 400 g
salt och nymald svartpeppar

Annons

Focaccia
15 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljummet vatten, 37°
2 msk + 4 msk olivolja
ca 700 g durumvetemjöl
1 msk flingsalt

Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Focaccia: Smula jästen i en bunke. Slå på salt, honung och vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt 2 msk olivolja och hälften av mjölet. Arbeta degen i degblandare eller med en elvisp med degkrokar. Tillsätt under tiden nästan allt av resten av mjölet. Degen ska vara ganska lös. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Arbeta degen minst 10 minuter. Låt den sedan jäsa övertäckt 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200°. Stjälp upp degen i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen till en 1½ cm tjock platta med oljade händer. Gör hål i degen med fingrarna. Ringla över resten av olivoljan och strö på flingsaltet.
3. Grädda focaccian mitt i ugnen 25–30 minuter tills den fått fin färg. Låt den svalna på galler.
4. Soppa: Halvera pumpan och gröp ur kärnorna. Skala den och skär fruktköttet i bitar. Skala schalottenlöken och ingefäran och finhacka dem. Fräs lök, ingefära och korianderfrön lätt i olivolja i en gryta några minuter utan att det tar färg.
5. Tillsätt pumpa, tomater och buljong. Koka upp soppan och låt den sedan sjuda på medelvärme 30 minuter eller tills pumpabitarna är mjuka. Ta grytan från värmen och mixa den slät med stavmixer.
6. Låt bönorna rinna av genom ett durkslag och häll dem sedan i soppan. Hetta upp på nytt. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera soppan i varma skålar toppad med hackad persilja och focaccia vid sidan om.

Sugen på fler soppor?

Rödbetssoppa med citronmeliss och bacon

Grönsakssoppa med hemgjorda rotfruktschips

Räksoppa med pilgrims- och räkspett

Krämig morotssoppa med crudite

Thaisoppa med kokos och kyckling

 

Läs också

(7)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar