Annons

Annons

Provensalsk gryta med svart tomatris

Tillsätt fisk och skaldjur för att göra den till en ”vanlig” rätt.

Recept: Maximillian Lundin Foto: Linus Hallgren

Recept: Maximillian Lundin
Foto: Linus Hallgren

Provensalsk gryta med svart tomatris

G L
4 portioner
Tid: 50 minuter

2 morötter, i stora bitar
1 stor fänkål, i stora bitar
2 gula lökar, i stora bitar
olivolja
1 msk fiskgrytekrydda, se recept nedan
1–2 dl vitt vin
1½ burk krossade tomater, 600 g
400 g kikärter, kokta

Annons

Svart tomatris
300 g svart råris
2 schalottenlökar, finhackade
olivolja
1 dl rödvin
½ burk krossade tomater, 200 g
salt och nymald svartpeppar
skal och saft från 1 citron,
ekologisk
1 vitlöksklyfta, riven

Tillbehör
bröd G L
cashewdipp, se recept nean

Gör så här
1. Fräs grönsakerna i olivolja på medelvärme 4–5 minuter. Tillsätt kryddblandningen och rör runt.
2. Häll på vinet och låt det koka in
i grönsakerna. Tillsätt krossade tomater och kikärter och låt koka 10 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer fiskgrytekrydda. Tillsätt eventuellt mer vatten om grytan känns för fast.
3. Svart tomatris: Skölj riset. Koka det al dente i rikligt med lättsaltat vatten, 35–40 minuter.
4. Fräs löken i lite olja. Häll på rödvinet och låt det koka in helt. Tillsätt de krossade tomaterna och riset och låt allt koka ihop 4–5 minuter under omrörning.
5. Smaka av tomatriset med salt, peppar, rivet citronskal, citronsaft och lite färskriven vitlök. Servera det rykande varmt till grytan tillsammans med bröd och cashewdipp.

Cashewdipp

G L
7½ dl
Tid: 10 minuter + 4 timmar till blötläggning

Dipp som passar bra till bröd, nudelsallad och kikärtsgryta.

5 dl blötlagda cashewnötter (ca 3 dl torra)
4 msk tamarisås
½ tsk havssalt
skal och saft från 1 lime
ca 2 dl vatten

Gör så här
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en helt slät kräm. Låt stå i kylskåp en stund och ”sätta sig” i smak och konsistens.

Fiskgrytekrydda

G L

15 fänkålsfrön
1/2 stjärnanis
15 g mald koriander
15 g paprikapulver
ev 15 g hibiskusblomma
1 g saffran

Gör så här
1. Mixa alla ingredienser. Förvara i en burk med tätslutande lock.

 

Fler veganska recept:

Palsternackspasta med tomatsås

Crêpes med majs- och apelsingrit

Rice’n’bean burger med sötpotatispuré och valnötspesto

Knaprig linssallad

Polentapudding med chiavinägrett

Läckra kikärtspannkakor

Läs intervjun med Maximillian Lundin:

Därför blev jag vegan

 

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar