Annons

Annons

Polentapudding med chiavinägrett

Länge undrat hur du lagar polenta? Chiafrön ger vinägretten en lite simmig konsistens och är mycket god på grönsakerna!

Recept: Maximillian Lundin Foto: Linus Hallgren

Recept: Maximillian Lundin
Foto: Linus Hallgren

Polentapudding med chiavinägrett

G L
4 portioner
Tid: 1 timme 20 minuter

250 g blötlagda röda linser
250 g polenta
1 liter kokande vatten
1 vitlöksklyfta, hackad
skal från 1 citron, ekologisk
½ tsk torkad timjan
1 tsk havssalt
nymald svartpeppar
olja till formen

Annons

Frästa grönsaker
2 färska broccoli
2 rödlökar
200 g färsk svart- eller grönkål
olja till stekning

Chiavinägrett
1 tsk chiafrön, blötlagda
i 1½ dl vatten
1–2 schalottenlökar, finhackade
½ dl äppelcidervinäger
½ dl rapsolja
½ dl olivolja

Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Koka linserna och polentan i dubbel mängd vatten i en vid gryta. Rör hela tiden i grytan för att undvika att det bränner fast i botten. Koka tills de röda linserna har mosats sönder. Tillsätt kokande vatten allteftersom.
2. Tillsätt vitlöken, skalet från citronen och den torkade örtkryddan. Smaksätt med salt och peppar. Häll upp blandningen i en smord ugnsform. Ställ den att ”sätta sig” cirka 30 minuter, då den är ganska lös. Sätt under tiden ugnen på 200°.
3. Skär broccoli, lök och kål i bitar. Fräs alltsammans i olja i en stor stekpanna tills det fått lite färg.
4. Toppa puddingen med de frästa grönsakerna och grädda den mitt i ugnen 10 minuter.
5. Chiavinägrett: Häll av vattnet från chiafröna genom en finmaskig sil. Tillsätt schalottenlöken, äppelcidervinägern och oljan under vispning. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera puddingen nygräddad med vinägretten vid sidan om.

Fler veganska recept:

Palsternackspasta med tomatsås

Crêpes med majs- och apelsingrit

Rice’n’bean burger med sötpotatispuré och valnötspesto

Knaprig linssallad

Provensalsk gryta med svart tomatris och cashewdipp

Läckra kikärtspannkakor

Läs intervjun med Maximillian Lundin:

Därför blev jag vegan

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar