Annons

Annons

Plommonmarmelad med citron och ingefära

Plommonen har inte mycket egen syra, så därför är det gott med citron i marmeladen. Ingefäran ger det lilla extra och passar så bra till plommonen. Marmeladen är mycket hållbar om den förvaras i kylskåp.

Recept: Maud Onnermark Foto: Ulf Svensson

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulf Svensson

Plommonmarmelad med citron och ingefära

GL
Tid: 1 timme

1 1/2 kg plommon
1/2 dl vatten
1 stor citron, 200 g
2 msk riven ingefära, 15 g
1 kg strösocker

Prova också: Sötsyrlig tomatmarmelad med vanilj

Annons

Gör så här
1. Räkna plommonen (för att senare veta hur många kärnor som ska plockas bort) och lägg dem i en stor vid gryta tillsammans med vatten.
2. Dela citronen i fyra delar på längden och skiva den mycket tunt. Lägg skivorna i grytan tillsammans med ingefäran. Låt koka 30–40 minuter utan lock. Värmen får inte vara för hög så att det bränns. Ta bort plommonkärnorna.
3. Tillsätt sockret lite i taget och låt koka ganska kraftigt cirka 15 minuter utan lock. Skumma av.
4. Häll upp lite av massan på ett kallt fat. Dra med ett skedskaft genom massan – om det inte flyter ihop är den färdig. Koka annars några minuter till. Häll upp på rena burkar och sätt på lock. Förvara marmeladen i kylskåp.

Ännu fler goda recept på sylt och marmelad:

Äppelsylt med ingefära

Gilla Matmagasinet på Facebook

Marmelad med blodgrape

Apelsinmarmelad

 

(79)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar