Perfekt grillat kött: Här är temperaturerna du behöver känna till

Grillat är godast – inte minst på sommaren! Lär dig hur du får till ett perfekt resultat för olika sorters kött, det är betydligt enklare än du tror!

Annons från Matmagasinet shop

Grilla kött med perfekt resultat

Alla vi som älskar att grilla vet hur frustrerande det kan vara med antingen en halvrå köttbit, eller en helt förkolnad version av middagen. Oavsett om du använder en klassisk kolgrill, gasolgrill eller föredrar att grilla ditt kött i ugn så finns det vissa tumregler att förhålla sig till för att få ett perfekt resultat.

Att grilla eller steka köttet med rätt innertemperatur är det som är avgörande för hur bra resultatet bli. Extra viktigt, av hälsoskäl, är det förstås när du tillagar kyckling och fläsk. Dessa två köttsorter måste vara ordentligt genomstekta innan de serveras.

Du behöver: En digital termometer

Det enklaste, och säkraste sättet, att försäkra sig om att temperaturen är rätt är att använda en digital termometer som sticks in i den tjockaste delen av köttet. Om köttbiten innehåller ben ska termometern stickas in i den tjockaste delen precis intill benet.

Hur lång tid det tar att grilla olika köttbitar beror på hur stor köttbiten är, därför är det så viktigt att använda just innertemperaturen som en måttstock. Här under hittar du en översikt för innertemperatur för olika sorters kött.

Den smidiga allroundtermometern finns att köpa direkt från oss! Den passar för alla typer av matlagning och mäter från -50 till +300 °C.

Innertemperaturer för olika sorters kött

När du följer dessa rekommendationer får du ett medium-stekt kött.

Fisk

Hel fisk 56˚C (mät temperaturen vid ryggbenet på fiskens tjockaste del)
Lax 56˚C
Torsk 56˚C
Torskrygg 56˚C
Fläskkött
Benfri fläskkotlett 70˚C
Benfri fläskkotlettrad 70˚C
Flintastek 70˚C
Fläskfilé 70˚C
Fläskkarré 80-85˚C
Fläskytterfilé 70˚C
Fläskkotlett 70˚C
Kotlettrad 72˚C
Kyckling och kalkon
Hel kyckling 82˚C (intill benet)
Kycklingfilé 72˚C
Kycklingklubba 82˚C (intill benet)
Kycklinglår 82˚C (intill benet)
Kycklingvingar 82˚C
Kalkon 72˚C (intill benet)
Kalkonbröst 72˚C
Kalkonfilé 72˚C

ERBJUDANDE: Klicka här för att köpa en digital termometer direkt från oss

Nötkött

Biff 55-70˚C
Entrecôte 55-70˚C
Flankstek 55-70˚C
Fransyska 70-75˚C
Högrev 80˚C
Nötytterfilé 55-70˚C
Oxfilé 55-70˚C
Rostbiff 58-70˚C
Ryggbiff 55-70˚C

ERBJUDANDE: Klicka här för att köpa en digital termometer direkt från oss

Lamm

Lammentrecôte 58-70˚C
Lammfilé 58-70˚C
Lammkotlett 58-70˚C
Lammracks 58-70˚C
Lammstek 60-70˚C

Föredrar du att köttet är lite blodigare eller mer välstekt är det dessa riktlinjer du ska följa för olika köttsorter.

ERBJUDANDE: Klicka här för att köpa en digital termometer direkt från oss

Innertemperatur för blodigt och välstekt kött

  • Blodigt eller rare: 52-54˚C (Nöt, lamm)
  • Medium eller medium rare:  55-60˚C  (Nöt, kalv, lamm)
  • Medium välstekt eller medium:  58–68˚C  (Nöt, kalv, lamm)
  • Välstekt eller well-done:  70˚C (Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm)Källa: Scan.se och Ica.se

Läs också: Välj sommarduk – enkla tips inför ditt perfekta val

(0)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.





Köp boken Härlig sommarmat



Matmagasinet gillar

Laddar