Annons

Annons

Pavlovatårta med jordgubbar och apelsin

Det sägs att Pavlovatårtan skapades till den berömda ryska ballerinan Anna Pavlovas ära. Tårtan var som Pavlovas danskläder: fjäderlätt och luftig, snövit och med frasigt spröd utsida. Den passar till alla sommarens bär men först ut är färska jordgubbar.

Recept: Maud Onnermark
Foto: Betina Hastoft

Pavlovatårta med jordgubbar och apelsin

G L
1 tårta
Tid: 20 minuter + 1 timme och 10 minuter 

4  äggvitor
1 tsk vitvinsvinäger
2½ dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker

garnering
3 dl vispgrädde L
2 msk florsocker
1 liter jordgubbar, 500 g
zest av 1 apelsin, ekologisk
några färska myntablad

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper.
2. Vispa vitorna till fast skum med vinägern. Blanda sockret med majsstärkelse och vaniljsocker och tillsätt lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast och blank maräng.
3. Klicka i marängen i formen.
4. Sätt in formen på andra falsen nerifrån och sänk samtidigt ugnsvärmen till 100°. Grädda cirka 1 timme och 10 minuter.
5. Låt marängen svalna. Lossa sedan kanten och dra av papperet försiktigt, om det fastnar kan den stå ett tag i frysen så lossar papperet lätt.
6. Vispa grädden med florsocker. Skölj och rensa jordgubbarna. Skär dem i kvartar.
7. Strax före serveringen: Lägg grädde och bär på tårtan. Garnera med skalstrimlor och myntablad.

Annat gott på jordgubbar:

Mauds vackra jordgubbstårta med citronkräm

Cookiecupcakes med vanilj och jordgubbar

Festlig bubbelcocktail med jordgubbar

 

(225)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar