Annons

Annons

Örtkryddad röding

Servera med en klassisk hollandaisesås.

Örtkryddad röding

Foto: Tine Guth-Linse

Örtkryddad röding

GL

4 portioner
Tid: 40 minuter

700 g rödingfilé
1 tsk salt
1 tsk strösocker
grovmald svartpeppar
½ dl finhackade färska örter, t ex basilika, oregano och dragon
1 knippe sparris
lite olja till stekning

Hollandaise
400 g smör L
4 äggulor
citronsaft
salt och nymald vitpeppar

Tillbehör
nykokt färskpotatis
sallad

Gör så här
1. Blanda salt, socker, svartpeppar och hackade örter. Gnid in fiskens köttsidor med blandningen. Salta skinnsidan lätt. Ställ åt sidan.
2. Smält smöret till såsen på svag värme. Vispa äggulorna med 2 msk vatten på svag värme i en annan kastrull tills äggulorna får en krämig konsistens. Vispa hela tiden. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret droppvis under omrörning. Smaka av med lite citronsaft, salt och nymald vitpeppar. Håll såsen varm.
3. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, 2–5 minuter.
4. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek fisken med skinnsidan ner på hög värme tills den får fin färg och blir lite knaprig. Vänd på fisken, sänk värmen till medelvärme och stek i ytterligare någon minut.
5. Servera fisken tillsammans med sås, sparris, nykokt färskpotatis och sallad.

Annons

Du kan också laga rätten med laxkotletter.

Recept: Jan-Erik Hagbohm

(0)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar