Annons

Annons

Moussaka med yoghurtsås

Härlig middagsrätt som får smaklökarna att förflytta sig till Grekland. Servera gärna med en tomatsallad.

Recept: Chris Alack
Foto: Annie Bell

Moussaka med yoghurtsås

G
Tid: 1½ timme
6 portioner

1 sats klassisk köttragu, recept hittar du här
½ tsk mald kanel
1 kg aubergine
god olivolja
salt och nymald svartpeppar
2 ägg
500 g grekisk yoghurt
200 g halloumi, grovt riven
2 msk färska blad av oregano eller mejram
1 msk färska blad av citrontimjan

Annons

Gör så här
1. Tillsätt kanel och koka såsen lite extra, 15–20 minuter, så att den blir lite torrare.
2. Sätt ugnen på 210° eller 190° med varmluft.
3. Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Pensla båda sidor med olivolja och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Rosta dem mitt i ugnen cirka 15 minuter, vänd på skivorna och rosta dem ytterligare 15–20 minuter tills de får fin färg.
4. Fördela hälften av ragun i en form, cirka 20×30 cm, och lägg på hälften av aubergineskivorna. Upprepa med resten av ragun och aubergineskivorna.
5. Vispa ner äggen i yoghurten och hälften av osten. Häll det över aubergineskivorna och toppa sedan med resten av osten. Blanda örterna med 1 msk olivolja och strö det över ytan.
6. Grädda långt ner i ugnen 40–45 minuter tills den fått fin färg.

Tips: Om du inte har färska örter kan du strö över torkade efter gräddningen istället.

 

Andra rätter med inspiration från Medelhavet:

Vegetarisk medelhavspytt med halloumi

Grekisk sallad med dill

Gratinerade paprikor med Medelhavssmak

 

Läs också

(24)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar