Annons

Annons

Starta festen med musslor och läcker BBQ-dipp

Annorlunda men fantastiskt god dipp till musslorna. Servera den gärna i var sin liten skål. Extra lyxigt blir det om alla också får en skål med ljummet vatten med en bit citron att tvätta fingrarna i.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt, Johnér

Recept: Elisabeth Johansson. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Moules med BBQ-dipp

G L
8 portioner
Tid: 30 minuter

2 kg blåmusslor med skal
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
25 g smör L
2 msk olja
½ liter torrt vitt vin
2 dl vispgrädde L
flingsalt
nymald vitpeppar från kvarn

Annons

BBQ-dipp
2–3 msk BBQ-sås
2 dl majonnäs L

Gör så här
1. Borsta musslorna, rensa bort skägget och skölj dem väl. Släng de som inte sluter sig när du knackar på skalet.
2. Skala schalottenlöken och vitlöken och hacka dem fint.
3. Smält smöret i en stor gryta. Tillsätt olja, schalottenlök och vitlök och rör om.
4. Häll i vinet och låt allt koka upp. Lägg i musslorna, rör om, sätt på lock och låt koka häftigt 3–5 minuter.
5. Rör under tiden ihop ingredienserna till BBQ-dippen.
6. Lyft upp musslorna med hjälp av en hålslev, släng de som inte öppnat sig. Lägg musslorna som öppnat sig i en kastrull eller bunke med lock så att de håller sig varma.
7. Koka ner spadet till hälften. Tillsätt grädden och koka upp på nytt. Smaka av med salt och vitpeppar.
8. Lägg tillbaka musslorna, vänd runt, koka upp och låt koka en halv minut. Vill man ha mer syra så kan man droppa i lite pressad citron. Servera genast med dippen vid sidan om.

Gilla Matmagasinet på Facebook

 

Laga mer ur nyårsmenyn!

Förrätt
Hummerpizza med picklad silverlök och srirachamajo

Laxtartar med forellrom

Varmrätt
Helstekt oxfilé med råstekta rotfrukter och tryffelbearnaise

Spenatsallad med hyvlad parmesan

Dessert
Citronsorbet

Dubbel kaffe- och chokladparfait med italiensk maräng

 

Läs också

(11)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar