Annons

Annons

Matskolan: Lär dig laga svampravioli

Ta extra tid på dig första gången du lagar ravioli, särskilt om du ska kavla degen för hand, och se till att ha gott om plats att arbeta på.

Foto: Henrik Freek

Recept på ravioli med svampfyllning

4 portioner
Tid: 1 timme 30 minuter + 30 minuter för degen att vila

Pastadeg
4 ägg
350 g durumvetemjöl, ca 6 dl

Svampfyllning
250 g svamp, t ex champinjoner, shiitake eller portabello
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
200 g ricottaost
1 tsk finrivet apelsinskal
salt och nymald svartpeppar

Annons

Till servering
svampsås (se recept nedan)
25 g riven pecorino

Pastadeg: Blanda ägg och mjöl och knåda ihop till en deg. Knåda den riktigt elastisk, det tar en liten stund. Lägg sedan ut degen på bänken och arbeta den med en kavel 3–5 minuter. Mjöla bänken med lite extra mjöl och arbeta in det i degen, som ska bli ganska fast och känns smidig. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp 30 minuter.

Svampfyllning: Rensa svampen och grovhacka den. Hacka lök och vitlök och fräs den i olivoljan tillsammans med svampen i en stekpanna tills allt är mjukt och glansigt. Lägg svamp- och lökfräset i en matberedare, tillsätt ricottaosten och mixa hastigt ihop. Smaka av med apelsinskal, salt och nymald svartpeppar.

 

Så här gör du ravioli:

1. Dela pastadegen i fyra delar. Kavla ut en del i taget i en pastamaskin. Börja med att kavla tjockt och gå stegvis till den näst tunnaste tjockleken, eller kavla så tunt som möjligt med en kavel. Mjöla degen så att den inte kladdar i maskinen eller kaveln. Täck de andra delarna med plast för att undvika att de torkar. Skär den utkavlade degen till två stycken lika långa och 10 centimeter breda plattor. Lägg 2 matskedar fyllning på den ena plattan med 10 centimeters mellanrum. Pensla med lite vatten mellan och runtom fyllningen.

 

2. Lägg försiktigt den andra plattan över den med fyllningen. Se till att det inte blir för spänt.

 

Matskolantre800pxl

3. Tryck försiktigt till degen mellan och runt fyllningen, se till att det inte kommer in för mycket luft vid fyllningen.

 

Matskolanfyra800pxl

4. Skär till degen jämnt och snyggt runtom. Det får gärna vara ganska mycket deg, 3–4 cm på alla sidor. Ta sedan upp varje ravioli i handen och tryck till längs alla sidor. Lägg den färdiga raviolin på en lätt mjölad kökshandduk eller mjölad bänk. Se till att de inte kladdar ihop. Upprepa proceduren från steg 4 med resten av degen.

 

5. Koka upp en stor gryta med rikligt med saltat vatten. Koka raviolin 3–5 minuter tills den är al dente, dvs mjuk med en liten hård kärna. Ta försiktigt upp den med en hålslev.
Servering: Lägg raviolin i djupa, varma tallrikar och servera genast med svampsåsen, basilikablad och nyriven pecorinoost.

 

Svampsås med apelsin och basilika

Fräscht, enkelt och vackert att servera till raviolin!

4 personer
Tid: 15 minuter

Gör så här
Ansa 300 g ostronskivling, champinjoner, shiitake, portabello eller annan svamp. Skär stora svampar i mindre bitar. Stek dem långsamt i ¾ dl olivolja i en stor stekpanna eller sauteuse på medelvärme. Tillsätt saften av ½ apelsin och låt såsen koka ihop i några minuter. Grovhacka 1 knippe färsk basilika och blanda ner i såsen. Smaka av med salt.

 

Följ fler av våra matskolor!

Lär dig laga risotto

Lär dig grava lax

Lär dig laga semifreddo

(10)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar