Annons

Annons

Matskolan: Lär dig laga apelsinmarmelad

Den godaste marmeladen kokar du själv! Passa på och gör en sats nu när de syrliga och söta citrusfrukterna är som bäst. I den här delen av Matmagasinets matskola lär vi dig hur.

Foto: Columbus Leth

Apelsinmarmelad

3 små burkar
Tid: cirka 1½ timme

Låt burkarna ligga i 100° ugn medan du gör marmeladen.

1,2 kg ekologiska apelsiner, ca 6 st
4 dl vatten
500 g ekologiskt rörsocker
2 tsk citronsyra

Annons

 

1. Tvätta apelsinerna väl. Skala dem tunt och undvik att få med det vita.

 

2. Skär skalen i små bitar. Koka dem i vattnet cirka 25 minuter under lock.

 

3. Skär bort de resterande hinnorna och skalen från apelsinerna.

Gilla Matmagasinet på Facebook

 

4. Dela apelsinerna i kvartar och avlägsna den vita strängen. Skär fruktköttet i små bitar och lägg dem i grytan med skalen. Låt alltsammans sjuda med lock cirka 30 minuter. Häll ner rörsockret i grytan och låt  allt sjuda ytterligare cirka 30 minuter utan lock. Skumma väl med hålslev eller sked. Rör ut citronsyran i lite av marmeladen och blanda den med resten av marmeladen.

 

5. Häll den varma marmeladen på rena varma glasburkar. Fyll ända upp och sätt på locken ordentligt. Låt dem kallna. Förvara dem sedan i kyl.

 

Läs också

(3)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar