Annons

Annons

Matskolan: Klassisk Budapestlängd

Baka som konditorn en klassisk budapestrulle – frasig nötbotten fylld med grädde och mandariner och som pricken över i lite choklad på toppen. Ljuvligt gott och inte alls så svårt som du kanske tror!

Recept: Irene Ingelmark Foto: Ralph Månsson

Recept: Irene Ingelmark
Foto: Ralph Månsson

Budapestrulle
GL

1 rulle, ca 8 bitar

¾ dl hasselnötter
50 g mandelmassa
3 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 äggvitor
ett par droppar ättiksprit, 12 %
1½ dl strösocker

Fyllning och garnering
2 dl vispgrädde L
1 burk mandariner, ca 300 g
25 g mörk choklad L
½ msk kakao + ½ tsk florsocker

Annons

Matskolan-budapestrulle-ett

1. Sätt ugnen på 200°. Rita en kvadrat på baksidan av ett bakplåtspapper som mäter cirka 25×25 cm. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills skalet börjar brista. Rör om med jämna mellanrum så att de rostas jämnt. Häll ut på en handduk och gnugga tills allt löst skal trillat av.

Gilla Matmagasinet på Facebook

Recept: Irene Ingelmark Foto: Ralph Månsson

2. Mal nötterna. Nyp små bitar av mandelmassan och blanda ner i de malda nötterna tillsammans med majsstärkelse och vaniljsocker. Mal därefter blandningen en gång till så att mandelmassan blandas väl och inga klumpar uppstår.

Recept: Irene Ingelmark Foto: Ralph Månsson

3. Vispa vitorna med ättikspriten med rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Vänd varsamt ner nöt- och mandelblandningen så att den precis fördelas jämnt i smeten. Rör man för länge går luften ur.

Recept: Irene Ingelmark Foto: Ralph Månsson

4. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa strängar som överlappar varandra något innanför markeringarna på papperet. Smeten går även att breda ut med en palett, men spritsade strängar gör att den inte spricker lika lätt då den rullas samman. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter. Bottnen ska kännas torr på ytan, men fortfarande vara något mjuk i mitten. Dra över den gräddade bottnen på bakgaller för att kallna.

Recept: Irene Ingelmark Foto: Ralph Månsson

5. Vänd kakan genom att täcka den med ett smörpapper. Lägg mycket varsamt över en bakplåt och vänd alltsammans. Lyft bort bakgallret och dra bort bakplåtspapperet.Vispa grädden och bred ut den jämnt över bottnen. Dela eventuellt mandarinerna i mindre bitar och strö dem över grädden. Rulla samman längden med hjälp av papperet. Rulla så att de spritsade strängarna hamnar på längden och skarven på undersidan. Smält chokladen över varmt vattenbad eller i mikrovågsugn och ringla den över längden. Sikta över kakao som blandats med florsocker.

Fler recept från Matskolan:

Klassiska och luftiga semlor

Krispigaste salladen

Cheesecake med hallon

Den bästa äppelkakan

 

(175)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar