Annons

Annons

Matpanelen: Vi vill att Tina ska laga och Vickan ska äta!

Svenska folket äter helst sin nyårsmiddag hemma, men det skulle vara fantastiskt om en känd kock lagade den. Och drömgästen är kronprinsessan Victoria, visar en ny undersökning

Det är Matpanelen från tidningen Matmagasinet som har sagt sitt om mat- och umgängesvanor i samband med nyår.

Annons

En övervägande majoritet (94 %) vill fira nyår hemma eller hos goda vänner. Men visst skulle det vara kul om en känd kock kom hem och lagade maten. Allra gladast skulle man bli för Tina Nordström.

 

Kocktoppen i nyår

Tina Nordström (21 %)

Tommy Myllymäki (17 %)

Per Morberg (12 %)

Leif Mannerström (12 %)

Stefano Catenacci (8 %)

En av dem som svarat anser dock att det inte behövs någon kock: ”Jag gör det bättre själv!”

 

Vad ska då nyårsmiddagen bestå av? Enligt Matpanelen är den bästa rätten någonting med hummer, gärna gratinerad. Eller varför inte oxfilé, kanske provençale. Som efterrätt ska det vara antingen glass eller något smaskigt med choklad.

I glasen ska det förstås vara bubbel, men över hälften tycker att det duger bra med ett mousserande vin. 17 % vill ha champagne och 20 % firar alkoholfritt. En majoritet dricker bubblet vid tolvslaget (72 %), medan 24 % föredrar det som välkomstdrink.

När hummern och oxfilén börjar bli klar och det finns något gott i glasen, vem är då drömgästen? Jo, om kronprinsessan Victoria dyker upp tycker många att det skulle vara fantastiskt – hon toppar listan över kända drömgäster. Andra populära kända nyårsgäster är Leif GW Persson, Rikard Wolff och Hans Rosling. Däremot drömmer nästan ingen om att äta nyårsmiddag med Carola, Björn Ranelid eller Jan Malmsjö. Men helst av allt vill man ändå fira nyår med nära och kära.

Hummer och oxfilé är djupt rotade som festrätter i svenskarnas hjärtan, enligt Matmagasinets chefredaktör Maud Onnermark. Men själv har hon en annan nyårsfavorit:

– Jag serverar ofta Kalix löjrom till förrätt, och här bjuder jag på ett riktigt succérecept – räkbakelse toppad med löjrom.

Av: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

 

Recept på Mauds räkbakelse

Festlig liten bakelse som kräver betydligt mindre arbetsinsats än det ser ut.

6 portioner

6 tunna skivor danskt rågbröd
1 kg räkor med skal, eller ca 400 g skalade
1 dl majonnäs
2 tsk dijonsenap
½ dl finskuren gräslök
½ dl finhackad dill
6 tunna skivor rökt lax, ca 200 g

Garnering
ca 200 g löjrom
några dillvippor
1 citron i klyftor

Gör så här

1. Skala räkorna.

2. Blanda majonnäs, senap, gräslök och dill. Vänd ner räkorna.

3. Stansa ut rundlar, 5–6 cm i diameter, av brödet med en utstickare. Ställ utstickaren på brödrundeln och fyll på med räkröra. Gör likadant med alla brödrundlar.

4. Halvera laxskivorna på längden men inte rakt igenom, de ska fortfarande hålla ihop men bli längre så att de räcker runt hela bakelsen. Klä kanten på bakelsen med en laxskiva. Hit kan förberedas.

5. Lägg upp bakelserna på assietter. Forma små ägg av rommen med teskedar, och lägg dem på bakelserna. Garnera med dill och servera med citron.

Matpanelen från Matmagasinet är en undersökning där Sveriges matintresserade får ge sin syn på det viktigaste vi har – mat, matlagning och råvaror. Det är tidningen Matmagasinet som står bakom undersökningen, och för närvarande är 1 443 personer registrerade som deltagare. Undersökningen görs fyra gånger per år. Den aktuella panelen genomfördes mellan den 8 och 15 oktober 2014. 945 personer deltog med sina synpunkter.

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar