Annons

Annons

Mascarponepizza med tomaterna ovanpå!

Tomatsalladen med rostade mandlar är ett läckert tillbehör till den här pizzan, som i sig inte innehåller någon tomatsås.

Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Pizza med mascarpone, squash och tomatsallad

2 portioner
Tid: 35 minuter + tid att göra degen

1 sats grunddeg till pizza, se recept nedan
vetemjöl till utbakning
1 ask mascarpone, 250 g
1 liten squash
1 lök
6 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
4 msk semitorkade tomater i olja, (Så här gör du egna semitorkade tomater!)
lite olivolja
100 g rucola

Annons

Tomatsallad
250 g småtomater
40 g sötmandel
1 msk balsamvinäger
drygt ½ dl olivolja
salt och nymald svartpeppar
1 knippe färsk basilika

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250–275°. Kavla ut degen så tunt du kan på en plåt med bakplåtspapper. Bred på mascarponen i ett tunt lager.
2. Skölj squashen och skär den i tunna skivor på ett rivjärn eller med mandolin. Skala löken och skär den i tunna klyftor. Skär skinkan i strimlor.
3. Täck pizzabottnen med squashskivor. Toppa med lök, skinka, semitorkade tomater och lite olivolja
4. Grädda pizzan 10–15 minuter mitt i ugnen eller tills bottnen är spröd och pizzan har fin färg.
5. Tomatsallad: Skölj tomaterna, halvera dem och lägg dem i en skål. Rosta mandlarna i het torr panna. Hacka dem grovt och vänd ner dem i tomaterna tillsammans med balsamvinäger, olivolja, salt och nymald peppar. Strö över färska basilikablad.
6. Toppa den nygräddade pizzan med rucola och servera den med tomatsalladen vid sidan om.

Grunddeg

L
Stor pizzabotten som räcker
till 2 portioner
Tid: 1½–2 timmar

25 g jäst
2½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 tsk strösocker (kan uteslutas)
250 g vetemjöl, cirka 4 dl
250 g fullkornsvetemjöl,
cirka 4 dl

Gör så här
1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten, 37°. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen, för hand eller i maskin, tills den är blank och smidig.
2. Forma degen till en liten boll. Snitta ett kryss på mitten och låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 1–2 timmar.

Fler läckra och lite sundare pizzor:

Vegopizza där ingenting fattas med aubergine och kikärtor

Pizza med lax, fänkål och potatis

 

Save

Save

Save

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar