Annons

Annons

Baka fina små mandelkakor

Fin som avrundning på en god middag.

Recept: Carsten Kyster. Foto: Columbus Leth

Mandelkakor med italiensk maräng och citrus

L
4 portioner
Tid: 1 timme + tid att svalna

115 g sötmandel, skållad
1½ dl råsocker
115 g smör L
1 ägg
1 citron, ekologisk
2 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
smör och strösocker till formarna L

Maräng

2 äggvitor
ca 1 dl florsocker

Tillbehör

1 lime, ekologisk
ev bär, t ex hallon

Annons

Dessutom behövs
4 små formar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 185°. Mixa mandeln till ett grovt mjöl i en matberedare. Ta ur mandelmjölet och mixa socker och smör till en luftig, vit massa. Tillsätt mandelmjölet och ägg och mixa tills allt är väl blandat.
2. Riv det yttersta av citronskalet fint. Blanda mjöl och bakpulver och lägg det tillsammans med citronskalet i mixern. Kör några sekunder tills allt är väl blandat.
3. Smörj och sockra fyra små formar väl. Fördela mandelsmeten i formarna och grädda kakorna mitt i ugnen 20–25 minuter. Prova med sticka. Låt kakorna svalna på galler.
4. Italiensk maräng: Vispa äggvitorna lätta och luftiga. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa  tills massan är styv. Lägg marängsmeten i en spritspåse och spritsa smeten ovanpå mandelkakorna. Bränn av med en brûléebrännare.
5. Lägg kakorna på fyra assietter och strö över lite rivet limeskal. Det är även gott att servera bär till.

Fler goda kakor:

Cookiecupcakes med vanilj och jordgubbar

Choklad- och valnötscupcakes med pepparmintsfluff

Lite nyttigare kladdkaka med mandeltäcke

 

(27)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar